Romlott az ukránok fogyasztói hangulata – attól tartanak, hogy leértékelődik a hrivnya

2018. augusztus 25., 13:34

Az ukránok fogyasztói bizalmi indexe 2018 júliusában 61,8 pont volt, ami 3,8 ponttal kevesebb, mint júniusban – derül ki a GfK Ukraine felméréséből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

Az adatok szerint a legnagyobb változáson a jelenlegi és jövőbeni személyes pénzügyi helyzet megítélése, valamint a munkanélküliséggel kapcsolatos várakozások estek át.

Így júliusban javultak az ukrán polgárok munkanélküliséggel kapcsolatos várakozásai: a munkanélküliség várt dinamikájának indexe 5,7 ponttal 127,8 pontra csökkent. Ugyanakkor 187,6 pont, azaz szinte változatlan maradt az inflációs várakozások indexe, ami 0,6 ponttal magasabb, mint egy hónappal korábban.

Valamelyest romlottak az ukránok várakozásai, ami a hrivnya árfolyamának alakulását illeti az elkövetkező három hónapban: a devalvációs várakozások indexe 3,4 ponttal 154,2 pontra emelkedett egy hónap alatt.

„Júliusban a fogyasztói bizalmi index csökkent és visszatért a 2018. áprilisi szintre. A csökkenés a jelenlegi helyzet és a jövőbeni személyes jövedelem várható alakulásának romlása miatt következett be” – kommentálta a GfK Ukraine az adatokat.

A jelentés szerint a fogyasztói bizalmi index megismétli az Ukrán Nemzeti Bank által mért üzleti várakozások indexének dinamikáját, amely 2018 második negyedévében kissé csökkent az első negyedévhez képest.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)