Hét párt juthat a parlamentbe, vezet a Batykivscsina

2018. szeptember 9., 14:54 , 921. szám

A szavazatukat biztosan leadó választók 18,5%-a támogatná az ellenzéki Batykivscsina (Haza) pártot a parlamenti választásokon és további öt párt érheti el az 5%-os parlamentbe jutási küszöböt – derül ki az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Központ közös augusztusi felméréséből, amelyet az Interfax-Ukrajina ismertetett.

A válaszadók 9,4%-a adná a szavazatát az Anatolij Hricenko vezette Hromagyanszka pozicijára (Polgári Álláspont), a voksok 8,7%-át szerezné meg a Za zsittya (Az Életért) párt, míg a Petro Porosenko Blokkja „Szolidaritás” támogatottsága 7,7%. Az Opozicijnij blok (Ellenzéki Blokk) a szavazatok 7,1%-ára számíthatna jelen helyzet szerint, ugyanakkor Oleh Ljasko Radikális Pártja és a Szluha narodu (A Nép Szolgája) párt egyaránt 6,4%-os támogatottsággal bír. A Szamopomics (Önsegély) pártra jelen helyzet szerint a biztos szavazók 4,1%-a adná a voksát, a Szvoboda (Szabadság) párt pedig 2,9%-ot szerezne. A többi párt támogatottsága nem éri el a 2%-ot.

Regionális bontásban viszonylag egyenletes a támogatottsága az egész országban a Batykivscsinának, a Petro Porosenko Blokkjának (a keleti régió kivételével, ahol érzékelhetően gyengébbek az eredményeik) és az Oleh Ljasko Radikális Pártjának (a Donyec-medence kivételével, ahol szerényebb a népszerűségük). A Hromagyanszka pozicija támogatottsága lényegesen nagyobb az ország nyugati és központi régióiban, míg az Opozicijnij blok és a Za zsittya délen, keleten és a Donyec-medencében népszerűbb.

Az Opozicijnij blok, a Batykivscsina és a Za zsittya választói inkább az idősebb szavazók közül kerülnek ki, míg a 30 év alatti választók körében a Szluha narodunak a legnagyobb a támogatottsága.

A polgárok 41%-a szerint a következő parlamenti választásokat nyílt listás arányos választási rendszer alapján kellene lebonyolítani. A jelenlegi választási rendszert 15% támogatja, 16,5% részesítené előnyben a tisztán többségi és 5% a tisztán arányos választási rendszereket.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)