Kulturális program és kézművessátrak

Dobó-nap Szerednyén

2018. szeptember 12., 08:27 , 921. szám

Kárpátalja minden történelmi régiójában évente megszervezi hagyományőrző rendezvényét a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet. Az egykori Ung vármegyében megrendezett ünnepségükkel, a Dobó-nappal a híres egri várvédőnek, Dobó Istvánnak igyekeznek méltó emléket állítani. 2014-től az első három Dobó-nap helyszíne az Ungvár melletti Császlóc község volt. Tavaly már kétnapos rendezvényt szerveztek: az első napot Császlócon, a másodikat Szerednye nagyközségben. Idén – az ötödik alkalommal – Dobó István báró szülőfalujában, Szerednyén szervezték meg a rendezvényt a helyi tanáccsal és a Csász­lóci Községi Tanáccsal együttműködve.

Szeptember 9-én, vasárnap lezárták Szerednye központját a gépkocsiforgalom elől, ahol egy felállított szabadtéri színpadon délutántól hagyományőrző együttesek népdalokkal, népzenével és néptáncokkal szórakoztatták a közönséget. A tér körül kézművessátrak voltak felállítva, amelyekben az érdeklődő gyerekeket és szüleiket várták a kézművesek, volt vidámpark, illetve meg lehetett kóstolni a kárpátaljai borászok borait, kisüsti pálinkáit, továbbá más hagyományos ételeket, sajtokat, kürtőskalácsot, mézet. A szerednyei és császlóci tanácsok vendégváró sátraiban bográcsgulyás, sült szalonna és sült burgonya volt a menü, és mindenütt sült a saslik.

A rendezvény kezdetén Doktor Benjámin magyarul, Vaszil Jackanics pedig ukránul olvasta fel Dobó István vitézekhez intézett beszédét Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből, majd Orosz Ildikó megyei képviselő, a Pro Cultura Subcarpathica elnöke ünnepi köszöntő szavait a következő gondolattal kezdte: „A fa addig nő, amíg a gyökerei megtartják.” Mi is merítsünk erőt a gyökereinkből, Dobóból, aki az egri várban nemcsak Magyarországot védte, hanem a kereszténységet és Európát. Mint ismerjük a történelemből, a várvédők között ott voltak a magyarok, a szlovákok, a ruszinok, a cigányok, ezért is kell emlékeznünk az akkori eseményekre és átadni az utódoknak, hogy ugyanúgy meg tudjuk védeni azt, ami a miénk.

Bege Krisztina ungvári magyar konzul Dobó imáját olvasta fel, hangsúlyozva, hogy számos személyes szállal kötődik Dobó Istvánhoz, hisz főiskolai éveit Egerben töltötte, ezért örül különösen, hogy Szerednyén lehet, ahol Dobó István született, és ahol a pozsonyi vár börtönében töltött több mint három év fogság után, 1572 májusában, 72 éves korában elhunyt. „Dobó István állítólag nagyon kedvelte a kis szerednyei várat, számos alkalommal tartózkodott itt, és gyakran vadászott is a környező Szinyák-hegység erdőségeiben, sőt egy pincerendszert is vájatott a falu alá, méghozzá állítólag az Eger ostrománál foglyul ejtett törökökkel. A Dobó család ugyanis itt borkereskedelemmel alapozta meg a vagyonát” – mondta el Bege Krisztina, javasolva, hogy a jelenlévők igyanak egy pohár szerednyei bort az egri hős, Dobó István emlékére.

Emerih Kricki, Szerednye polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy második alkalommal tartják a Dobó-napot Szerednyén, tisztelegve a község szülötte, Dobó István előtt, aki neves fia volt Nagy-Magyarországnak. A község lakosainak többsége nem is tudja, hogy ki volt Dobó István, pedig az iskolában a gyerekekkel meg kellene ismertetni szülőhelyük történetét. A híres hős Szerednyén született, élt és itt is halt meg, ő névjegye nagyközségünknek. A mi vidékünk egykor egy nagy állam részét képezte, a történelmet pedig nem lehet átírni, meg kell azt ismernünk, és barátainkkal együtt építeni a közös jövőt” – hangsúlyozta Szerednye polgármestere, aki köszönetet mondott Orosz Ildikó és Bátori József megyei képviselőknek a rendezvény szerednyei megrendezéséért és a szerednyei magyar közösség támogatásáért.

A megnyitót követően a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezettől megszokott rendezvényt láthattak a szerednyeiek és a Dobó-napra látogatók. A színpadon zajlott a kulturális műsor, melynek keretén belül a csapi Dzjabko Rebeka galgamenti népdalokat énekelt, majd a szerednyei óvodások is bemutatták kis műsorukat. Szatmári lassú és friss csárdást, valamint rábaközi verbunkot adott elő a tiszacsomai Bokréta hagyományőrző csoport. A Csász­lóci Csicsergő Csajok magyar és ruszin népdalokat énekeltek Bacskai Béla harmonikakíséretével. A helyi műkedvelő csoportok közül közönség elé lépett a szerednyei Szlovenka folklóregyüttes és a Rumenok énekegyüttes, majd a Csipkés együttes élőzenei kíséretével az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola Csüllő néptáncegyüttese tyukodi, nagydobronyi és felcsíki táncokat mutatott be. Végül a magyar népzenét játszó Csipkés együttes és a ruszin népzenét játszó, munkácsi Rusznaki együttes adott koncertet.

A kulturális programmal párhuzamosan Beregből, Ugocsából és Máramarosból jött kézművesek sátraiban próbálkoztak a helyi gyerekek a nemezeléssel, körmöcskézéssel, gyöngyfűzéssel, népi gyermekjátékok készítésével. A legtöbben ugyanakkor a hennafestőnél álltak sorban.

A rendezvény remélhetőleg Szerednye lakói körében is ismertté teszi majd Dobó Istvánt, és a büszkeségre okot adó közös múlt közelebb hozza egymáshoz Kárpátalja népeit.

Badó Zsolt