A paradicsommoly

2018. szeptember 26., 09:40 , 923. szám

Kárpátalján az elmúlt években megjelent egy jelentős kártevő, a paradicsommoly, amely súlyos veszteségeket okoz a gazdáknak. A paradicsommoly képes rövid időn belül tönkretenni a már meglévő ültetvényeinket. A kártevő hernyói berágják magukat a termésekbe, és ezzel eladhatatlanná teszik azokat, akár 50–100%-os terméshozam-kiesést is okozhatnak.

A hernyó tápnövényei lehetnek a paradicsom mellett a burgonya és a Solanaceae családba tartozó más növények, de egyéb fajokat (pl. veteménybab, petúnia) is megtámadhat.

Leírása, életmódja

A paradicsommoly szárnyfesztávolsága 10–12 mm, elülső szárnyának alapszíne szürkés, sárgás, rajta fekete foltok láthatók. A hátsó szárny töve világosabb, csúcsa felé sötétebb, barnásszürke. A sárgásfehér színű tojások 0,2–0,4 mm hosszúságúak, az ezekből frissen kikelt lárvák 0,4-0,5, a kifejlett hernyók 9-10 mm-es nagyságot érnek el. A hernyók alapszíne sárgászöld, fejükön fekete foltot viselnek.

A nőstény a levelekre, esetleg a szárra rakja le tojásait. Egy-egy nőstény akár 250-300 tojást is képes lerakni. A hernyók megfelelő hőmérséklet mellett 4-5 nap alatt kelnek ki. Bebábozódásuk a talajban, vagy a levelek felszínén történik. A bábstádium időtartama 9-10 nap.

Határozatlan nemzedékszámú faj, megfelelő hőmérsékleti körülmények között folyamatosan jelen vannak. A termesztőberendezésekben évente akár 10-12 nemzedékük is kifejlődhet. Áttelelni tojás, báb vagy kifejlett állapotban is képesek. A lepkék este és reggel aktívak, napközben a levelek között rejtőzködnek.

Kártétele

A paradicsommoly kártétele nagyban hasonlít a gyapottok-bagolylepke kártételéhez. A kártevő alak a lárva (hernyó), mely elsősorban a paradicsom leveleiben készít járatokat (táplálkozásával jelentős levélfelületen képes aknázni), de megrághatja a paradicsom szárát és a termését is. A száron és a kocsányon is megtalálható az akna. A szárba való berágása az egyik legveszélyesebb kártétel, mivel ilyenkor az összes potenciális termésről lemondhatunk a károsított szárrész felett. A termésen, a kocsány körül berágások és ürülék jelzi a lárva kártételét. A termés sérülése gombás fertőzések kialakulásához vezethet, ami a paradicsom rothadását okozhatja a betakarítás előtt vagy után.

Védekezés

Leghatékonyabban akkor védhetjük meg növényeinket, ha időben észrevesszük a paradicsommoly jelenlétét és megkezdjük a védekezést. A paradicsommoly imágói erősen vonzódnak a fényre, ezért az éjszakai aktivitású rovarok kifejlett egyedei tömegesen pusztíthatók a sötétedés kezdetétől a hajnali órákig megszakítás nélkül használt elektromos rovarcsapdával (fénycsapdával). A fénycsapda használatával folyamatosan alacsony szinten tartható a terület paradicsommoly-fertőzöttsége, ezáltal jelentős mértékben csökkenthető a rovar által okozott kártétel mértéke is. A fiatal lárvák ellen a piretroid hatóanyagú készítmények (Decis, Sherpa, Karate stb.) hatásosak, ha még azelőtt találkoznak a növényvédő szerrel, hogy behatolnának a növénybe. Miután már berágták magukat a termésbe, a vegyszeres védekezés gyakorlatilag eredménytelen. A paradicsommoly megjelenését követően hetente kell permetezni az állományt, hogy a folyamatosan kikelő lárvákat elpusztítsuk.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa