Csak minden kilencedik Lengyelországban tanuló ukrán diák szándékozik hazatérni

2018. október 2., 10:11

A Lengyel Közhasznú Intézet tájékoztatása szerint az elmúlt három évben 10 ezerről 35 584 főre nőtt az Lengyelországban tanuló ukrán diákok száma – jelentette az UNIAN hírügynökség a Polske Radio nyomán.

A felmérések értelmében az ukránok azért választják Lengyelországot, mert ott alacsonyabbak a megélhetési költségek, mint más országokban; lehetőség van az ingyenes vagy kedvezményes tanulásra; könnyebb beiratkozni a képzésekre; lehetőség van arra, hogy tanulmányaik befejezése után a szakterületüknek megfelelő munkát találjanak; és mert az adott szakon vagy felsőoktatási intézményben magas szintű az oktatás.

A Lengyel Közhasznú Intézet felhívja a figyelmet, hogy bár az ukránok elméletileg bizonyos kedvezményeket élveznek a vízumkiadás vagy az elhelyezkedés terén, a gyakorlatban a diákok gyakran ütköznek nehézségekbe. Arra a kérdésre, mi ösztönözhetné földijeinket arra, hogy Lengyelországban tanuljanak tovább, az ukrán diákok az ösztöndíjakat, a munkavállaláshoz nyújtott segítséget és a jogi tanácsadást említették. A Lengyelországban tanuló diákok többségét jelenleg a szülők tartják el.

Az ukrán diákoknak csupán 9%-a tervezi, hogy tanulmányai befejezése után hazatér, 29%-uk áttelepülne egy másik európai uniós államba. A lengyel felsőoktatási intézmények ukrán végzőseinek 28%-a maradna Lengyelországban, 26%-uk pedig még nem döntötte el, hol folytassa. Azok döntését, akik úgy határoztak, hogy Lengyelországban maradnak, elsősorban a magasabb jövedelem, a jobb életkörülmények és a szakterületüknek megfelelő elhelyezkedés lehetősége befolyásolta.

(unian.ua/Kárpátalja)