A Jobbikkal azonos állásponton az MSZP szavazói

Határon túli magyarok választójoga

2011. december 16., 09:00 , 570. szám

A határon túli magyarok választójogáról azonosan vélekedik a Jobbik és az MSZP szavazóinak bő fele – derül ki a Political Capital megbízásából készült közvélemény-kutatásból, amelyet a hvg.hu ismertet. Bár jelenleg a választók közel felének nincs pártja, a határon túli voksolásról van véleményük: a legnagyobb arányban épp ők utasítják el – írja László Róbert, a Political Capital Institute választási szakértője.

A válaszadók fele határozottan vagy inkább elutasítja, hogy a bejelentett lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhassanak. Feltűnően alacsony a „nem tudom” válaszok aránya, ami jelzi, a választóknak határozott véleményük van ebben a kérdésben – írta a Political Capital a Tárki felmérésének eredményeivel kapcsolatban.

Az elutasító álláspontot részben az a félelem táplálja, hogy a határon túlról érkező szavazatok túlságosan befolyásolják majd a választási eredményt. A legnagyobb arányban az MSZP szavazói tartanak ettől, ami a párt politikája alapján nem meglepő. A Jobbik szimpatizánsainak többsége viszont annak ellenére utasítja el a határon túliak szavazati jogát, hogy pártjuk régóta teljes mellszélességgel követelte azt. A szélsőjobboldali párt támogatóinak 53 százaléka egyáltalán vagy inkább nem ért egyet már azzal sem, hogy kiterjesszék a választójogot, és ugyanilyen arányban ellenzik ezt a szocialista szavazók is. Az LMP-sek kicsivel még ennél is elutasítóbbak, de valószínűleg inkább elvi megfontolásokból, a külhoni voksok túlzott befolyásától ugyanis még annyira sem tartanak, mint a Fidesz választói.

Nem meglepő, hogy a kormánypárti válaszadók körében jelentős többségben vannak a külhoni voksolás támogatói, és az sem, hogy kisebbségben a határon túlról érkező szavazatok túlzott befolyására számítók. Ezek szerint a Fidesz-KDNP támogatói is arra – az egyelőre nyilvános közvélemény-kutatásokkal alá nem támasztott – feltételezésre építenek, hogy a jelenlegi kormánypártok számíthatnak a legtöbb külhoni szavazatra. Ez a vélekedés ugyanakkor annyiban lehet megalapozott, hogy a vélhetően többségében passzív határon túli választók aktivizálható része elsősorban a Fidesz számára elérhető. Bár jelenleg a választók közel felének nincs pártja, a határon túli voksolásról van véleményük: a legnagyobb arányban épp ők utasítják el.

A választójog alanyi jogon való megadásának valóban az a legfőbb kockázata, hogy a nemzetegyesítési céllal foganatosított intézkedés fordítva sül el, ha belföldön tömegek érzik úgy, hogy nem is maguk döntenek saját sorsukról.

A külhoni szavazatok hatására ugyanis 2-3 mandátum is gazdát cserélhet, ha jelentősen eltérően szavaznak határon innen és túl. Mivel csak 199 fős parlamentről beszélünk, egy a 2002-eshez hasonló szoros választási eredménynél ez már a kormánytöbbséget is átbillentheti. Ehhez jöhetnek hozzá az esetleges külhoni egyéni mandátumok, már ha elfogadják Kövér László módosító javaslatát.

A kérdőíves adatfelvételeket a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. készítette 2011. november 10–15. között, 1000 felnőtt megkérdezésével, akik pontosan tükrözik a választókorú lakosság iskolai végzettség, településtípus, nem és életkor szerinti összetételét.

(hvg.hu/hk)