Szeptemberben megugrott az infláció

2018. október 12., 14:30 , 926. szám

A fogyasztói piacon szeptemberben augusztushoz képest 1,9%-kal, az év eleje óta pedig 5,6%-kal nőtt az infláció – jelentette az Ekonomicsna Pravda az Állami Statisztikai Szolgálat (Derzssztat) adatai alapján.

A tájékoztatás szerint az élelmiszerek és üdítőitalok 1,6%-kal kerültek többe.

„A legnagyobb mértékben – 14,1%-kal – a tojás drágult. A kenyér, a zsír, a feldolgozott gabonatermékek, a hús és a húskészítmények, a tej és a tejtermékek, a száraztészták, a rizs és a vaj ára 3,3–1,4%-kal emelkedett. Ugyanakkor 2,9–0,2%-kal kerültek kevesebbe a gyümölcsök, a zöldségek és a cukor” – derült ki a tájékoztatásból.

A szeszes italok és a dohányáru 0,8%-kal drágultak, ezen belül a dohányáruért 1,1%-kal, a szeszes italokért 0,4%-kal kellett többet fizetni. A ruházat és a lábbeli 8,6%-kal került többe.

Ezenkívül a lakhatás, a víz, a villamos energia, a földgáz és az egyéb energiahordozók ára (díja) 0,2%-kal nőtt, főként a vízdíj 1,1%-os és a csatornázási díj 0,9%-os emelkedése miatt.

A közlekedés árának 2,8%-os emelkedése alapvetően az üzemanyag és a kenőanyagok 5,4%-os drágulásának tudható be – közölte a Derzssztat.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy augusztusban 0%-os inflációt mértek Ukrajnában.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)