ET: Szinte egyáltalán nem hajtják végre Ukrajnában az európai bíróság határozatait

2018. október 20., 12:36 , 927. szám

Az ukrán ombudsman viszont arról számolt be, hogy Ukrajna már létrehozta azoknak az állampolgároknak a „nyilvántartását”, akiknek az állam külföldi joghatóságok döntései alapján tartozik – írja az UNIAN hírügynökség.

Ljudmila Gyenyiszova, Ukrajna Legfelső Tanácsának emberi jogi biztosa a Facebook közösségi oldalon számolt be arról, hogy Strasbourgban találkozott Pavlo Pushkarral, aki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletvégrehajtási főosztályának osztályvezetője az Európa Tanács (ET) emberi jogi és jogállamisági igazgatóságán.

Pushkar egyebek mellett hangsúlyozta, az ET számára fontos, hogy bírja az ukrán ombudsman támogatását az EJEB határozatainak végrehajtása terén, ami hiányzott az előző biztos idején. Felhívta a figyelmet arra, hogy „Ukrajna hírneve veszélybe került, mert az EJEB döntéseit gyakorlatilag nem hajtják végre az államunkban. Ezért ezt együttesen kell helyrehoznunk”.

Az ukrán ombudsman viszont arról számolt be, hogy Ukrajna már létrehozott egy „nyilvántartást” azokról az állampolgárokról, akiknek az állam a külföldi joghatóságok döntései alapján tartozik. Rámutatott, ez az „élő” sor kiiktatja a korrupciós összetevőt, és lehetővé teszi a kártalanítás kilátásainak nyomon követését.

Ukrajna évről évre növeli ennek a területnek a finanszírozását, miáltal csökkenti a polgárokkal szembeni tartozást – tette hozzá az ombudsman.

(unian.ua/Kárpátalja)