A beszédtechnikától a színpadig

2018. október 24., 14:29 , 927. szám

Október 15. és 19. között a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház kezdeményezésére színházi nevelési képzés zajlott Beregszászban, amivel a szervezők az ifjúságot kísérelték meg közelebb vinni a színházi élethez.

A színház mint műfaj megismertetése és a jövőbeni nézőközönség biztosításának egyik útja a színház-pedagógia, mely során a fiatalok nemcsak a színészekkel ismerkednek meg, hanem testközelivé válik számukra mindaz, ami a színészek munkáját jelenti. A beregszászi társulat több alkalommal is hívta közönségtalálkozóra a nézőket, illetve számos alkalommal oktatási intézményekbe is ellátogattak.

– A színházi nevelésben Gyevi-Bíró Eszter van segítségünkre, aki többek között a Don Quijote, a Tekintetes úr, az Igazán és Az ördög három aranyhajszála c. előadásainkat rendezte – tájékoztatta lapunkat a program kapcsán Sin Edina, a színház programszervezője. – Neki szintén szívügye, hogy nálunk is elinduljon a színházi nevelés, így most az Emberi Erőforrások Minisztériuma Határtalanul című pályázata keretében létrehozott Szabadság c. projektet hozta el kollégáival Kárpátaljára.

A budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumból 46 fő – köztük az intézmény tanárai és diákjai – érkezett Beregszászra. Október 15-én a Saga és A mezők fehér lovagja c. produkcióval mutatkozott be a fiatal társulat, mely darabokkal az I. Országos Diákszínházi Fesztiválon két kategóriában is hazavitték az első helyezést. Az előadáson részt vettek a környék színjátszóköreinek vezetői és tagjai. Másnaptól pedig a beregszászi magyar gimnázium diákjainak egy csoportja kezdett különböző tematikájú workshopok keretében megismerkedni a színészmesterséggel a szakgimnázium tanárainak vezetésével, a budapesti diákok és a színház segédszínészei közreműködésével.

Gyevi-Bíró Eszter a mozgás, Eck Attila a dráma, Sákovics Eszter és Ivaskovics Viktor pedig a beszédtechnika és az improvizáció mentén vezetett műhelymunkát a képzés első napján, majd a résztvevők három csoportja nekilátott saját, szabadság témájú előadásának kidolgozásához – erről már Szilvási Szilárd, a beregszászi színház egyik segédszínésze tájékoztatott.

A program zárásaként az egész héten tanultakat mutatták be a diákok. Az egyik csoport meseállatok szemszögéből mutatta be a szabadság témáját, mások tánccal, zenével vitték színpadra a szabadság elvesztésének és visszaszerzésének élményét is.  

Espán M.