Negyedik évadjának őszi szezonját nyitotta meg a folkkocsmamozgalom

2018. november 1., 15:24 , 928. szám

Beregszász után Ungváron is újra megnyitotta kapuit a vidékünkön 2015-ben életre hívott folkkocsmamozgalom. A program során egyetemisták és a város lakossága ápolták a magyar tánchagyományokat, ismerkedtek a szüreti szokásokkal.

Váradi Enikő, a kárpátaljai folkkocsmamozgalom elindítója, a program főszervezője örömét fejezte ki, hogy sok egyetemista ellátogatott az eseményre. Beszélt azokról az időkről, amikor még egyetemista korukban az együttes többi tagjával arról álmodtak, hogy milyen jó dolog lenne, ha Ungváron is lehetőség lenne néha táncházba járni: „Hat évvel ezelőtt pénz és posztó nélkül szerveztük meg az első táncházakat a helyi magyar iskolában. Igaz, hogy nem volt akkoriban még támogatás, de volt egy ifjonti vágy bennünk és hatalmas szeretet a magyar népzene és néptánc iránt. Ebből az ifjonti fellendülésből mára már folkkocsmamozgalom lett, amelynek híre eljutott szerte a Kárpát-medencébe. Az évek során pedig a népművészet legnagyobb néptáncos és népzenész egyéniségei fordultak meg a folkkocsmák színpadán.” Arra buzdította az egyetemistákat, hogy őrizzék a magyar népi kultúrát, hiszen csak annak a közösségnek van jövője, amely ismeri múltját, hagyományait.

Andrejcsák-Tóth Anetta, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének képviseletében kiemelte: nagy dolog, hogy ezekben a nehéz időkben is vannak olyan alkalmak, ahol a magyar néphagyományainkat gyakorolhatjuk. Összefogásra buzdította a jelenlévőket, és mindenkit higgadtságra és bölcsességre intett, bármennyire is próbálják a magyar közösségeket provokálni, nekünk nem szabad engednünk a provokációknak.

A köszöntőket követően a házigazda Sodró együttes adott koncertet, bemutatva a Szilágyság, Kalotaszeg és Őrkő vidékének különleges népzenei világát és táncait. Ezt követően Jakab István és Váradi Enikő közreműködésével éjszakába nyúló táncházi mulatság kezdődött. Az esemény alkalmával szüreti népdalokat, táncos szokásokat is felelevenítettek a szervezők.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor-programjának támogatásából a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének szakmai partnerségével valósult meg.

Kővári Edina