Kénsav és civil társadalom: meghalt egy aktivista

2018. november 11., 20:27 , 929. szám

November 4-én a kijevi kórházban, ahol hetek óta kezelték, meghalt a 33 éves Katerina Handzjuk civil aktivista, a herszoni polgármester tanácsadója, aki az elmúlt hetekben a megfélemlített és sárba tiport ukrán civil társadalom szószólójává és szimbólumává vált.

Handzjuk esete nagyban hasonlított a civil aktivisták ellen Ukrajnában az utóbbi hónapokban elkövetett számtalan támadásra, „legfeljebb” a kivitelezés módjában (és kegyetlenségében) volt eltérés: a nyáron tömény kénsavval öntötték le annak a herszoni épületnek a lépcsőházánál, amelyben lakott. A támadás következtében a nő testének mintegy 40%-a megégett.

A hatóságok az aktivista elleni támadást kezdetben garázdaságnak minősítették, majd – vélhetően a közvélemény nyomására – átminősítették az esetet a sértett megfélemlítése céljából elkövetett szándékos súlyos testi sértéssé, illetve különös kegyetlenséggel végrehajtott gyilkossági kísérletté.

Jurij Lucenko főügyész augusztus 3-án az ügy kivizsgálásába az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) is bevonta. Sajtóhírek szerint a döntésben az is közrejátszhatott, hogy Handz­juknak komoly nézeteltérése volt a herszoni rendőrség vezetőivel, akiket megvesztegetéssel vádolt.

A hatóságok rövidesen beszámoltak arról, hogy elfogták a támadás elkövetésével gyanúsított büntetett előéletű helyi lakost, akit a bíróság mindjárt előzetes letartóztatásba helyezett. A sértett és a tanúk azonban nem ismerték fel a gyanúsítottat, ezért rövidesen szabadlábra kellett őt helyezni. Néhány nappal később a rendőrség további öt „hazafias beállítottságú”gyanúsítottat állított elő az ügyben. Mind az öten részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban önkéntes alakulatok tagjaiként. Négyen a gyanúsítottak közül azóta beismerő vallomást tettek, ám a támadás megrendelőjét nem fedték fel.

Handzjuk halálát az előzetes tájékoztatás szerint egy vérrög leválása okozta a számtalan műtét következtében, amelyeken a kórházban átesett. Halálának hírére vasárnap országszerte tüntetéseket, megemlékezéseket tartottak. Több százan mentek el a Belügyminisztérium kijevi épületénél szervezett néma megemlékezésre, de emlékezők gyűltek össze még a provinciális Ungváron is.

Az ukrán hatóságoknak meg kell találniuk és büntetőjogi felelősségre kell vonniuk a Katerina Handzjuk halálában vétkes személyeket, beleértve a támadás megrendelőit is – jelezte azonnal Twitter-üzenetében Marie Jovanovic, az Egyesült Államok kijevi nagykövete. Hasonlóan foglalt állást az ügyben az Európai Unió kijevi képviselete és több nagyhatalom ukrajnai követsége. Hétfőn az amerikai külügyminisztérium is elítélte a civilek elleni ukrajnai támadásokat, és a bűnösök felelősségre vonását sürgette.

A Handzjuk elleni támadás ügyében indított büntetőeljárást a hatóságok szinte azonnal befejezett szándékos emberöléssé minősítették át. Szerhij Knyazev országos rendőrfőnök reményének adott hangot, hogy ezek után a gyanúsítottak meg fogják nevezni a bűncselekmény megrendelőit.

Lucenko főügyész jelezte, hogy a végéhez közeledik a nyomozás a támadás végrehajtói és szervezője ügyében. Utóbb jelentették azt is, hogy a rendőrség átadta a támadás végrehajtói ellen indított eljárás befejezését a megrendelők után nyomozó SZBU-nak.

Ukrán szokás szerint egy ilyen nagy visszhangot kiváltó ügyben minden politikus hallatni igyekszik a hangját. Petro Porosenko államfő és Andrij Parubij parlamenti elnök a megrendelők mielőbbi leleplezését sürgette, akárcsak az ellenzéki Julija Timosenko. Parlamenti képviselők egy csoportja kedden ideiglenes vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben. Egyre többen követelték, hogy a belügyminiszter és a főügyész haladéktalanul mondjon le.

A euobserver, amelynek hétfői írását az UNIAN hírügynökség ismerteti, nemzetközi civil szervezetekre hivatkozva emlékeztet, hogy az év folyamán több mint 50 civil aktivista vált támadás áldozatává Ukrajnában. A Human Rights Watch, az Amnesty International és a Freedom House adatai szerint ezekre az emberekre hol rálőttek, hol késsel sebesítették meg őket, hol felakasztva találtak rájuk gyanús körülmények között. Leggyakrabban a Handzjukhoz hasonló embereket érték támadások, akik helyi szinten küzdöttek a korrupció ellen. A nemzetközi civil szervezetek részéről azonban rámutattak, hogy a környezetvédőket, az LGBT közösségek jogaiért kiállókat, az újságírókat szintén veszély fenyegeti. Emlékeztetnek, hogy 2017-ben 143 riportert ért támadás az országban, amelyek között halálos kimenetelű is volt.

Az európai internetes kiadvány cikkében emlékeztet, hogy miközben Petro Porosenko elnök választásokra készül, az Európai Unióban kialakult helyzet miatt pedig bizonytalanná válhat az Oroszország elleni európai szankciók meghosszabbítása decemberben, Jurij Lucenko főügyész, aki Porosenko politikai szövetségese, szinte semmit nem tett annak érdekében, hogy biztosítsa az ukrajnai reformok barátait a Handzjuk-ügy kivizsgálásáról. Sőt, a kiadvány emlékeztet, hogy Lucenko korábban egy alkalommal gyakorlatilag az aktivistát tette felelőssé az ellene végrehajtott támadás miatt: „A helyzet kialakulásának oka nemcsak a bűnöző elemekben és a bűnüldöző szervek rossz munkájában, hanem a hatalommal szembeni totális gyűlölet légkörében rejlik, amelyet néhány civil aktivista szít” – idézte a főügyész ominózus kijelentését az UNIAN.

Kedden délután, a cikk lezárásakor érkezett a hír, mely szerint Jurij Lucenko főügyész a parlamentben bejelentette lemondását.

(zzz)