Nem tágít a kanyaró

2018. november 12., 11:15 , 929. szám

Az idei esztendő első kilenc hónapja során tizenhétszer többen betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban, mint 2017 azonos időszakában – derül ki az Egészségügyi Minisztérium adataiból, amelyeket a liga.net idéz. A portál ugyan az ukrán sajtó egészéhez hasonlóan a járvány szó helyett a kanyaró újabb „fellángolása” (спалах) kifejezéssel írja le a helyzetet, a lényeg, hogy egyre több a beteg.

A kanyarós megbetegedések száma a tanév kezdetével indult ismét növekedésnek, s mintegy két héttel ezelőtt, az őszi iskolai szünet előtti napokban érte el a csúcsot, amikor is 1319 esetet regisztráltak az országban egyetlen hét leforgása alatt.

Volodimir Kurpita, az egészségügyi tárca Közegészségügyi Központjának vezérigazgatója múlt heti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfigyelései szerint az európai régióban folytatódik a kanyaró fellángolása, amely még 2016 végén kezdődött.

A WHO 2018 első félévi jelentéséből kitűnik, hogy a régió 52 országából 43-ban ütötte fel a fejét a kanyaró, ráadásul az esetek több mint felét Ukrajnából jelentették. Akkor a több mint 23 ezer ukrajnai megbetegedés mellett ezernél több fertőzésről érkezett még hír Szerbiából (4 954 eset), Franciaországból (2 579 eset), Grúziából (2 130 eset), Olaszországból (2 020 eset), Oroszországból (1 396 eset) és Görögországból (1 128 eset) is.

„Folyó év kilenc hónapja során tizenhétszeresére növekedett a megbetegedési mutató az elmúlt év azonos időszakához képest. Az operatív adatok alapján a 2018. október 26-i állapot szerint Ukrajnában 35 233 ember betegedett meg kanyaróban, köztük 21,5 ezer gyermek, ami az összes megbetegedett 61%-ának felel meg” – jelezte most Kurpita.

Az októberi betegszámot a nyári WHO-adattal összevetve következtethetünk a betegség terjedésének ütemére.

A leggyakrabban az ország nyugati régióiban, Kárpátalján, valamint Ivano-Frankivszk, Lemberg (Lviv), Ternopil, Csernyivci és Voliny megyékben fordul elő a kanyaró, de hasonló a helyzet Vinnicja megyében is. Ez év január 1-jétől október 27-ig 15 halálesetet okoztak a kanyaró szövődményei: hatot Odessza menyében, két-két esetet Kárpátalján és Lemberg megyében, és további egyet-egyet Ivano-Frankivszk, Kirovohrad, Ternopil, Miko­lajiv és Kijev megyékben. A 15-ből 13 esetben a betegek nem voltak beoltva.

A jelenlegi helyzet súlyosságát jelzi, hogy a WHO szerint az idei európai megbetegedések száma már most meghaladja az ebben az évtizedben tapasztalt bármelyik egész éves mutatót. 2010 óta a kanyarós esetek száma eddig 2017-ben volt a legmagasabb, amikor 23 927-en betegedtek meg Európában, míg az azt megelőző 2016-os esztendőben mindössze 5 273 beteget jelentettek – mutat rá a strana.ua.

Alig néhány héttel azután, hogy szeptemberben elkezdődött az iskolai tanév, ismét egymást érték a kanyarófertőzésekről szóló hírek, többek között Kárpátaljáról is. Október közepén Lemberg megyéből jelentették, hogy hat helyen tört ki kanyaró óvodás és iskolás gyerekek, valamint serdülők között. A legtöbben, 28-an, Lapajivkában betegedtek meg. Néhány nappal később az Ivano-Frankivszk megyei Petranka községből érkezett a hír, hogy a településen 53 öt és tizenhárom év közötti gyermek betegedett meg kanyaróban. Negyvenöt gyermek és egy várandós tanítónő megbetegedéséről számoltak be a Csernyivci megyei Ruksina faluból.

Ami Kárpátalját illeti, a munkácsi járási Gorondon (Horonda) a szeptember 19-i állapot szerint 17-en voltak kanyarósak, a falu iskolájában karantént kellett elrendelni. Az ilosvai járási Bilkén egy héttel előre kellett hozni az őszi szünidőt, miután az iskolában az október 22-i adatok szerint már 26 gyereket fertőzött meg a kanyaró. A munkácsi járási Nagylucskán hét óvodás lett kanyarós. Az intézményben végül azért hirdettek karantént október végén, mert időközben az akut légúti vírusfertőzéses esetek száma is elérte a 19-et. A településen november 5-től már valamennyi oktatási intézményben karantént rendeltek el, elsősorban az influenzaszerű megbetegedések magas száma miatt, ám a kanyarósak száma is nőtt időközben. Jelenleg Nagylucskán tizenhárman kanyarósak, köztük két felnőtt és négy olyan gyermek, akik nem járnak óvodába.

Október 27-én újabb halálos áldozatot követelt a kór: Munkácson, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórházban meghalt egy 12 éves sztrabicsói kisfiú. Az amúgy sem rózsás közhangulatot tovább rontották az eset nyomán lábra kapó hírek. A Sirius regionális tévé arról számolt be, hogy a gyermek súlyos állapotban került a gyermekkórházba október 27-én reggel hét óra körül, délután 15 óra tájt pedig meghalt. A szülőkben, akik nem értették, hogyan fordulhatott ez elő, felmerült a gyanú, hogy fiuk vizsgálati eredményeit utóbb módosították. A gyermekkórház orvosai szerint viszont mindent megtettek a fiú megmentése érdekében, ám a kanyaró lefolyása nehezen előre jelezhető a fellépő szövődmények miatt. Mindenesetre az ügyben büntetőeljárás indult, a rendőrség szakértői vizsgálatokat rendelt el, és lefoglalta az esethez kapcsolódó kórházi dokumentumokat.

A mukachevo.net hétfői összefoglalója szerint az elmúlt héten 126 újabb kanyarós esetet jelentettek a megyében, ami 54%-kal több, mit az azt megelőző héten. A Kárpátaljai Megyei Közegészségügyi Központ sajtóközpontjának tájékoztatása szerint az új betegek 67%-a (85 eset) 17 éven aluli gyermek, a többiek felnőttek. A megye 13 járása közül nyolcból, a técsőiből, az ilosvaiból, a munkácsiból, az ökörmezőiből, az ungváriból, a beregszásziból, a perecsenyiből és a szolyvaiból, valamint Munkácsról és Ungvárról jelentettek kanyarós eseteket.

A sajtóközpont emlékeztet, hogy valamennyi egészségügyi intézmény rendelkezik az oltási naptár szerinti vakcinálás elvégzéséhez szükséges minden oltóanyaggal, köztük a kanyaró ellenivel is. A szakértők véleménye szerint ugyanakkor a kanyarós esetek változatlanul magas száma arra vall, hogy továbbra is alacsony a lakosság oltottsági aránya. Tehát megállapíthatjuk, hogy ha van is már elegendő oltóanyag Kárpátalján és általában az országban, az egyelőre nem minden esetben jut el a veszélyeztetettekig.

(zzz)