Barangolás a Tiszaháttól a Kárpátok hágóiig – megjelent a Kárpátaljai gasztrokalauz

2018. november 9., 09:19 , 929. szám

Október 31-én Budapesten mutatták be a Kárpátaljai gasztrokalauzt, amely a Magyar Konyha magazin legfrissebb, novemberi számának mellékleteként érhető el. A bemutatón jelen volt Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke, valamint Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője.

A bemutatón Grezsa István hangsúlyozta: a kis könyv – amellett, hogy egy gasztrokulturális összefoglaló és útikalauz, amely bemutatja Kárpátalja helytörténeti érdekességeit – képet ad a magyar kormány azon erőfeszítéseiről, amelyeket a terület turizmusának fejlesztésén keresztül tesz a kárpátaljai magyarságért.

Brenzovics László kiemelte, hogy bár a régió az elmúlt száz évben öt államhoz tartozott, annak egyetlen haszna az, hogy a konyha rendkívül változatos, amelyben egyszerre vannak jelen magyaros, cseh, ukrán, román, orosz, ruszin, illetve kaukázusi ételek.

Vinkó József elmondta, hogy a Kárpátaljai gasztrokalauz az első ilyen munka és ebből a szempontból páratlan, ugyanis eddig még nem készült összefoglaló a régió sokszínű konyháiról.

Újságírónknak Mester András elmondta, hogy a gasztrokalauz a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft. és a KMTT közös kiadványa, amely Grezsa István miniszteri biztos támogatásával készült el. A könyvben összesen 190 vendéglátóhely, szálloda, panzió, gyógyfürdő, kávézó, kocsma, cukrászda, büfé, piac, pincészet, sörfőzde, kézműves ételkészítő és őstermelők gazdaságai kerültek részletes bemutatásra, amellyel a szerzők nem titkolt szándéka felkelteni az érdeklődést Kárpátalja csodálatos tájai iránt egészen a Tiszaháttól a Kárpátok hágóiig. Magyarországi és helyi szakemberek, újságírók, fotósok segítségével vált kézzelfoghatóvá az elképzelés, amelyet a KMTT már több éve megfogalmazott. A kiadvány hat különálló részben mutatja be Ungvár, Munkács, Beregszász, Nagyszőlős és környéke, a Felső-Tisza-vidék, valamint a Hegyvidék–Verhovina vendéglátóhelyeit, s ezenkívül az itt együtt élő népek, nemzetek legkedveltebb ételeinek receptjeiből is belecsempésztek a szerzők a kalauzba, sőt A kárpátaljai konyha címmel egy részletesebb, átfogó ismertetőt is olvashat az érdeklődő. A gasztrokalendáriumban megtalálhatók a gasztronómiai rendezvények rövid összefoglalói és időpontjai, s a könyv végén hasznos tanácsokkal szolgálnak az ide utazóknak, sőt, száz kifejezést magyar–ukrán fordításban is megtalál benne az olvasó.

A Kárpátaljai gasztrokalauz egyelőre a Magyar Konyha novemberi számának ingyenes mellékleteként érhető el, azonban a KMTT rendezvényein, különböző vásárokon előreláthatóan hozzá fognak tudni jutni az emberek – fűzte hozzá a beszélgetéshez a KMTT elnöke.

A kiadványban tehát nemcsak Kárpátalja változatos konyhájáról kaphat képet az olvasó, hanem helytörténeti és helyi kulturális sokszínűségéről is.

Csuha Alexandra