Ünnepi istentisztelet és imadélután a reformáció napján

2018. november 9., 08:59 , 929. szám

Több protestáns egyház október 31-ét tartja a reformáció napjának, ugyanis 501 évvel ezelőtt Luther Márton ezen a napon függesztette ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az ünnepnap kapcsán Kárpátalja-szerte több helyen istentiszteletet tartottak, köztük a beregszászi református templomban is sokan összegyűltek az igehirdetésre.

Taracközi Ferenc vezető lelkész az ünnepnap alkalmából kiemelte az alázatosság jelentőségét az életben előforduló szinte összes helyzetben. „A kérdés mindig az – önmagunkra és gyülekezetünkre nézve –, hogy van-e helye bennem, bennünk az Isten munkájának? Ez az a kérdés, amely megfogalmazódik a reformáció napján is” – mondta a lelkész, aki hozzátette, hogy a holnap és a jövő az erre a kérdésre adott választól függ. Felidézte a reformáció kezdetét, amikor Luther, Kálvin és a többiek Isten kezébe helyezték életüket, rábízták Istenre magukat. A szél fúj, ahová akar, az Isten szent lelke azonban munkálkodik – ez egy biztatás, amelybe bele lehet kapaszkodni – hangzott el az istentiszteleten, amelyen a gyülekezet kamarakórusa is énekelt.

Az istentisztelet után mindenki kivonult a templom elé, ahol a kamarakórus énekét követően Taracközi Ferenc és Csernyiga Gyula lelkészek koszorúkat helyeztek el a templom falán lévő emléktábláknál. Délután 15 órai kezdettel egyházkerületi imadélutánra került sor, amelyen Kárpátalja több gyülekezetéből gyűltek össze a hívők, akik közös imádságban könyörögtek együtt a lelki megújulásért, a békéért, a bölcsességért és Isten igéjének vezetéséért.

lexi