Semmelweis Ignác-emlékkiállítás nyílt Ungváron

2018. november 7., 13:09 , 929. szám

Mint ismeretes, Magyarország Kormánya 2018-at Semmelweis Ignác-emlék­évvé nyilvánította, hogy születésének 200. évfordulója alkalmából méltó módon emlékezhessünk rá. Az év folyamán az anyaországban és a határon túl élő magyarság körében Semmelweis Ignác munkásságához kötődő olyan rendezvényekre kerül sor, amelyek hozzájárulnak a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakjának megismeréséhez, áldozatos munkásságának felidézéséhez és ahhoz, hogy a hálás utókor tisztelegjen emléke előtt.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa az emlékév keretében egy ukrán nyelvű Semmelweis-ikon roll-up kiállítással állít emléket az orvos-feltalálónak. A tíz panelból álló tárlat anyagait, melyek két hétig lesznek megtekinthetőek, a Magyar Nemzeti Múzeum készítette. „Az anyák megmentőjének” életművét ismertető kiállítás ünnepélyes megnyitójára kedden délelőtt került sor az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) érdeklődőkkel zsúfolt aulájában.

Elsőként Spenik Sándor, az UNE Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Ezt követően Fülöp Andrea, Magyarország ungvári konzulja szólt a megjelentekhez:

– Semmelweis Ignácnak örök helye van az orvoslás mérföldköveit lerakó legnagyobb tudósok, Louis Pasteur, Robert Koch, Joseph Lister és Wilhelm Conrad Röntgen mellett. A fertőtlenítő kézmosás, amelynek fontosságát felismerte, és amelynek használatát kötelezővé tette a szülészeti osztályon, egyszerű, ma már szinte banális eljárásnak tűnik. Az ő idejében azonban orvostársai ezt értelmetlennek tartották. Az idő őt igazolta – hangsúlyozta a diplomata és elmondta, hogy Semmelweis nemcsak szülészorvosként, hanem sebészként is kiváló tevékenységet folytatott, ezért nagy tiszteletnek örvend szerte a világon.

– Utcát, kórházat, orvosi egyetemet, kisbolygót neveztek el róla, és szobrot állítottak emlékére többek között a chicagói Nemzetközi Sebészeti Múzeumban a Halhatatlanok Termében, ahol az orvostudományra a legnagyobb hatást gyakorló 12 tudós szobra található – hívta fel a figyelmet Fülöp Andrea. A konzul asszony megköszönte az egyetem vezetőségének az együttműködést és a lehetőséget, hogy az egyetem falai között olyan orvosra emlékezhetünk, aki sohasem erkölcsi diadalra vágyott, hanem elszántságával, hivatástudatával az emberiséget, az emberi életet szolgálta.

Az egyetem vezetőségének nevében Ihor Sztudenyak rektorhelyettes mondott beszédet, és röviden méltatta Semmelweis Ignác életútját, aki felismerte az antiszepszist, s a módszeres megelőzés szemléletével újraírta az egész orvostudományt; hisz ez minden kezelés, beavatkozás kiindulópontja lett. Végezetül köszönetet mondott a főkonzulátus által felkínált lehetőségért, hogy a magyar tudomány napja alkalmából szervezett kiállításon a diákok megismerkedhetnek a nagy magyar orvos tevékenységével.

Egyébként az 1800-as évek közepe táján az európai nagyvárosokban volt olyan klinika, ahol a szülő nők akár 30 százaléka is a gyermekágyi láz áldozatává vált. Semmelweis Ignác egyszerű választ adott egy tragédiákat okozó problémára, a gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek köszönhetően a magyar fővárosban, az őt foglalkoztató kórházban sikerült 1% alá szorítani ezt a statisztikai adatot.

Rehó Viktória