Hamarosan elkezdődhet a beregszászi elkerülőút építése

Beregszászban tájékozódott az Ukravtodor igazgatója

2018. november 28., 12:33 , 932. szám

November 22-én Kárpátalján tájékozódott Szlavomir Novak, az Ukravtodor állami közútfenntartó vállalat igazgatója, aki igyekezett felmérni a megyénkben folyó közútfelújítási munkálatokkal kapcsolatos tapasztalatokat.

Az ország közúthálózatáért felelős vezető ellátogatott a Beregszászi járásba is, ahová elkísérte Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, valamint Mihajlo Popovics, a Kárpátaljai Közútfenntartó Szolgálat vezetője. A látogatás során felmérték a magyar–ukrán határ és Munkács közötti gyorsforgalmi út, valamint a Beregszászt elkerülő út kiépítésének lehetőségét a magyar kormány által felajánlott 50 millió eurós forrásból.

A szakemberekből álló delegációval érkező vezetők megbeszélést folytattak Sin Józseffel, a Beregszászi Járási Tanács elnökével, Petruska Istvánnal, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökével, valamint Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével. A találkozó nem titkolt célja volt, hogy előkészítse a november 26-i, kijevi tárgyalásokat Magyar Leventével, a szomszédos ország külügyminiszter-helyettesével.

A megbeszéléssel kapcsolatban Sin Józsefet és Petruska Istvánt kérdeztük. Sin József elmondta: „A találkozó során áttekintettük a járásunk területén elvégzett útfelújítási munkálatok eredményeit. Moszkal kormányzó elmondta, hogy ebben az évben nagy előrelépés történt Kárpátalján az útfelújítások területén. 55 megyei fenntartású és 293 járási fenntartású útszakasz felújításával kapcsolatos tervdokumentáció elkészítését finanszírozták a megye költségvetéséből. Meghirdették a pályázatokat a kivitelező cégek számára. Szlavomir Novaktól megtudtuk, hogy a következő évben a kormány még többet szeretne fordítani az ország közúthálózatának felújítására. Kárpátalja 200 millió hrivnyát kap a jelenleg folyó útfelújítások befejezésére, valamint a közeljövőben sorra kerülő pótlólagos útfelújításokra.

A vendégekkel áttekintettük Munkács és a magyar határ közötti gyorsforgalmi út, valamint a Beregszászt elkerülő út megépítésének lehetőségét. A Beregszászi járás és egész Ukrajna számára nagyon fontos beruházásokról van szó, hisz jelentősen felgyorsítaná a közúti áruforgalmat, továbbá mentesítené településeinket az egyre elviselhetetlenebb kamionforgalomtól. A terveket áttekintettük: milyen irányban és mely községek közelében haladna át az új út.”

Petruska István hozzáfűzte: „Még 2008-ban aláírta a két kormány az ötös számú páneuró­pai közlekedési folyosó kiépítéséről szóló kétoldalú megállapodást. Ez a közlekedési folyosó Észak-Olaszországot kötné össze Lemberggel, többek között Ljubljana és Budapest érintésével. A kiépülő közlekedési folyosókkal az Európai Uniónak az a célja, hogy hatékony és biztonságos közlekedési rendszer révén segítve az utasok és áruk hatékony szállítását, és ezáltal a versenyképességet és a gazdasági növekedést. A két ország kormányfői kijelölték azt a határmetszéspontot Beregdéda és Beregdaróc között, ahol a magyarországi M3-as autópálya eléri majd a határt, onnan a településeinket elkerülő gyorsforgalmi úttal fogják összekötni az új közúti-teherforgalmi határátkelőhelyet a Csap–Kijev főúttal, illetve a tervek szerint lesz egy Rahó irányába elágazó szakasza is az új gyorsforgalmi útnak. Az említett gyorsforgalmi út első szakaszának tervdokumentációja elkészült, amely a határtól Kis- és Nagybégány között haladva Jánosi és a guti kanyar között keresztezné a jelenlegi Munkács–Beregszász főutat, pontosabban egy felüljárón haladna át felette, majd Dercent kikerülve haladna tovább. Az előzetes számítások szerint mindez körülbelül 25 millió euró­ba kerülne. Ez a beruházás nagyon fontos lenne térségünk számára, már megkerestek olyan cégek képviselői, akik benzinkutakat és különféle terminálokat szeretnének kiépíteni a megépítendő gyorsforgalmi út mentén.

A magyar kormány által felajánlott 50 millió euró másik feléből azt javasoltuk, hogy újítsák fel a Tiszaújlak–Beregszász útszakaszt, így az elkerülő út segítségével mentesíteni lehetne Beregszász városát a Románia, pontosabban a Nevetlenfalu–Halmi határátkelő felől jövő kamionforgalomtól is” – mondta el tudósítónknak a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke.

A kivitelezéssel és a közbeszerzési eljárás kiírásával kapcsolatos részletekről is tárgyaltak az ukrán illetékesek hétfőn Kijevben Magyar Levente külügyminiszter-helyettessel, az elképzelések szerint már jövőre, de legkésőbb 2020-ban elkezdődhetnek a munkálatok.

Badó Zsolt