Mester András két évre kapott bizalmat

Tisztújító közgyűlést tartott a KMTT

2018. december 1., 14:32 , 932. szám

November 24-én tartotta tisztújító közgyűlését a vidékünk turisztikai vállalkozásait és az ágazatból élőket összefogó Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). A beregszászi Rákóczi-főiskola Esztergom termébe összehívott közgyűlés két évre szavazott bizalmat Mester András ügyvezető elnöknek, aki idén ideiglenesen vette át a szervezet irányítását a 2016-ban elnökké választott Berghauer Sándortól. Ezúttal általános alelnökké Berghauer Sándor főiskolai tanárt választották, aki elfoglaltságai miatt idén mondott le az elnöki tisztségről. Belügyekért felelős alelnökké Csizmár Saroltát, külügyekért felelő alelnökké Karmacsi Zoltánt, a szervezet tiszteletbeli elnökévé pedig Tarpai József alapító elnököt választotta a tagság. A közgyűlés megválasztotta a szervezet régiófelelőseit és szakbizottságainak vezetőit is.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a turizmus, az idegenforgalom a magyarlakta területeken közügy, nem csak gazdaságfejlesztési kérdés. A KMTT pedig a kárpátaljai turizmus támogatásáért nagyon sokat tesz, és ennek köszönhetően is látványos fejlődés tapasztalható a szektor különböző ágazataiban, ami Magyarország számára különösen fontos. Itt a kultúra, az identitás, a helyi történettudatosság, a falusi, egészség- és borturizmus, a turizmus különböző mikroágazatainak fejlesztéséről van szó, amiben szeretnének minden eszközzel segíteni – mondta el a főkonzul. Emlékeztette a közgyűlés résztvevőit arra, hogy vannak szép eredmények, de nem lehetünk elégedettek, tovább kell népszerűsíteni, jó hírét kelteni ennek a csodálatos történelmi tájegységnek, ennek érdekében az előttünk álló évben kidolgozott akciótervüknek megfelelően támogatják majd az ágazat tervezett promóciós rendezvényeit, magyarországi szakértőket hívnak meg, és támogatni kívánják a kárpátaljai szolgáltatók turisztikai piacra történő kijutását is.

Mester András elnöki beszámolójában elmondta, hogy a KMTT 2014-ben történt megalakítása óta számos, akkor meghatározott tervét meg tudta valósítani, olyan hátrányokat igyekeztek kiküszöbölni, amelyekkel a teljes kárpátaljai idegenforgalmi ágazat ügyének előremozdítását segítették elő. A KMTT-nek jelenleg több mint 160 tagja van, az újabb jelentkezők felvételéhez már két elnökségi tag ajánlása szükséges, hogy kizárják olyan tagok felvételét, akik nem foglalkoznak idegenforgalommal, csak a pályázati lehetőségeket szeretnék kihasználni – hangsúlyozta az elnök. A KMTT kezdeményezte a Beregszászi Adventi Vásárt és rendszeresen részt vesz annak megszervezésében, több éve jelen vannak a Budapesti Utazási Kiállításon, ezzel együtt különálló weboldalt hoztak létre, amely az érdeklődők számára igyekszik bemutatni a kárpátaljai turisztikai desztinációt. Februárban rendszeresen megszervezik Kárpátalján a Magyar Konyha Hetét. 70 vendéglátó végezte el sikeresen a Jó gyakorlat a falusi turizmusban című tanfolyamukat. Az elnök fontos eredménynek nevezte a Magyar Konyha című folyóirat Kárpátalja-mellékletének elkészítését, amelyben vidékünkről 190 vendéglátóhelyet mutatnak be, kizárólag a színvonalas, turistáknak ajánlható vendéglátóhelyeket. Ez a kiadvány Magyarországon 15 000 előfizetőhöz biztosan eljutott. Mester András a szervezet nagyprogramjának nevezte a kárpátaljai vendégházak minősítését, amely során a minősítők 1–4 napraforgó odaítélésével minősíthetik a szállásadóhelyeket. Induláskor 100 kárpátaljai vendégház minősítésére kaptak megbízást, de mára több mint 170 igény futott be összesen. Az elnök becslése szerint 200-250 vendégházat kell majd végül minősíteniük az idei évben, hisz jövőre csak azok pályázhatnak anyaországi támogatásra, akik átestek a minősítésen. Az elmúlt évben a KMTT a Rákóczi-főiskolával, illetve a Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal Turisztikai Osztályával közösen szervezte meg az idegenvezető-képzést. Jövőre újra megszervezik, de ezúttal már kétnyelvű, ukránul és magyarul is dolgozó jelentkezőket várnak. Továbbá a már dolgozó idegenvezetők számára is szerveztek továbbképzést két turnusban.

Csizmár Sarolta külügyekért felelő alelnök irányította a tanács két programját is, amelyek tapasztalatairól részletesen beszámolt. Így a Jó gyakorlat a falusi turizmusban című tanfolyamról, valamint a Magyar Konyha Hete programsorozatról, amivel az a nem titkolt céljuk, hogy februárban, holt szezonban is lehetőséget biztosítsanak a helyi éttermeknek arra, hogy bevonzzák a vendégeket, és ezzel együtt népszerűsítsék a magyar gasztrokultúrát Kárpátalján. A programhoz 2012 óta számos étterem, pincészet és falusi vendégfogadó csatlakozott eddig. 2019-ben február 29. és március 3. között hirdetik meg a Magyar Konyha Hetét. Az alelnök asszony hangsúlyozta, hagyományos magyar gasztronómiánk termékei olyan értéket képviselnek, amit minden hozzánk látogató ukrán turista meg akar kóstolni, bűn lenne ezt a lehetőséget nem kihasználni.

Karmacsi Zoltán külügyekért felelős alelnök ugyancsak két sikeres programról számolt be részletesen, a Magyar Konyha című folyóirat Kárpátalja-mellékletének létrehozásában végzett munkáról, valamint a KMTT turisztikai helyzetfelméréséről, amely keretében eddig közel 250 kérdőív futott be, amelyeknek a feldolgozása jelenleg zajlik. Az adatok alapján létrehoznak egy olyan adatbázist, amely hiánypótló jelenleg vidékünkön.

Horkay Sámuel, a KMTT Idegenvezetői Szakcsoportjának vezetője az idegenvezető-képzés és a továbbképzések lebonyolításáról számolt be, hangsúlyozva, hogy a kárpátaljai programok sokszor sablonosak, amin változtatni kell.

A kárpátaljai falusi turizmus beindításáért sokat tett prof. dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon sok dolgot kell még a turisztikai ágazaton belül fejleszteni. Felhívta a figyelmet számos olyan fejlesztési lehetőségre és szempontra, amellyel sokkal több turistát vonzhat vidékünkre. Hangsúlyozta az internetes applikációk szerepét, amelyek nélkül nem lehet idevonzani a felnövekvő, fiatal generációt.

A tisztújítás során a jelenlévő 88 tag a már említett elnök és alelnökök mellett megválasztotta a KMTT régióképviselőit is. Ifj. Molnár László és Bereczki István maradt a Beregszászi járásból megválasztott két elnökségi tag, a Felső-Tisza-vidéket továbbra is Ötvös Ida képviseli. Új régióképviselők: a Munkácsi járásból a csongori Nagy Sándor, a Nagyszőlősi járásból Máté János Nevetlenfaluból, valamint az Ungvári járás képviseletében a szürtei Pásztornicki László.

A megválasztott ellenőrző bizottság tagjai: Marosi Tibor, Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona és Sirokai László. Az idegenvezetői szakbizottság élére Horkay Sámuelt, a kereskedelem és vendéglátás szakbizottság vezetőjévé Bíró Tibort, a kézműves szakbizottság élére Haniczka Csillát, az épített örökség és múzeumok szakbizottság vezetésére Sepa Jánost, a turizmus szakbizottság élére Karmacsi-Sass Enikőt, a borászati szakbizottság vezetőjévé pedig Jakab Sándort választották.

A KMTT közgyűlése elfogadta az elnökség által javasolt jövő évi programtervezetet.

A turisztikai tanács újraválasztott vezetését köszöntötte Kaszinec Ottokár, a Munkácsi Állami Egyetem Turisztikai Tanszékének vezetője, aki ugyancsak fontos észrevételeket tett a fejlesztési célok kijelölésével kapcsolatban.

Zárszót Tarpai József újraválasztott tiszteletbeli elnök mondott, a KMTT alapító elnöke, kitartást kívánva az elnökség megválasztott tagjainak.

A közgyűlésen a megszólalók mellett jelen volt Buhajla József ungvári magyar főkonzul és Csizmadia Alexandra, a beregszászi magyar konzulátus külgazdasági attaséja.

dózsa