Az ökogazdák közelebbről

Olvasói levél

2018. december 12., 10:49 , 934. szám

Mi, ökogazdák egy olyan „gazdatársulat” vagyunk, akik próbálunk kicsit másképp gondolkodni a bennünket körülvevő világról. Az egyesületbe tömörülő gazdáink tudatosan figyelnek a környezetre, és lehetőségeik szerint minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a legkevésbé károsuljon az a kincs, amit nagyapáinktól örököltünk, és használat után mi is továbbadjunk majd unokáinknak.

Mindez abban nyilvánul meg, hogyan éljük meg mindennapjainkat, hogyan műveljük a földet, milyen vetőmagot használunk, mennyi műtrágyát adagolunk, mit és hányszor permetezünk.

Kárpátalján újdonságnak számít az energiafűz. A természet adta ágas, bokros kanálispartokat, illetve elhanyagolt parcellákat kiválóan lehet hasznosítani tüzelőanyag készletezéséhez. A pozitívan elbírált pályázatunknak köszönhetően beszereztünk egy jó minőségű Stihl bozótvágó fűrészt, mellyel már le tudjuk vágni az aprítani való bokrokat. Bízunk benne, hogy a következőkben sikerül egy mobil aprítógépet is beszereznünk, melyet mindnyájan használhatnánk, ez segíthet a téli tüzelőanyag-készlet felhalmozásában. Az apríték, ha jól kiszárad, dupla hasznosulással térül meg. Ezúton is mindenkit arra biztatunk, hogy tudatosan gazdálkodjon, és legkevésbé se károsítsa a környezetét.

Ha felkeltettük az érdeklődésüket, és szeretnének ebben az irányban tevékenykedni, szívesen várjuk gyakorlati tanácsokkal és segítséggel a hozzánk fordulókat.

Köszönetünket fejezzük ki Magyarországnak, ezen belül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hogy segítik az olyan projektek, illetve kezdeményezések megvalósítását, amelyek megpróbálják a hagyományostól eltérően gondolkodó gazdák ötleteit és beruházásait támogatni.

Gorondi Albert