Magyar kormánytámogatásból felújított óvodát adott át Haláboron Potápi Árpád János

2018. december 19., 18:58 , 935. szám

December 17-én a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított újabb óvoda ünnepélyes átadására került sor a beregszászi járási Haláboron Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának részvételével.

A Halábori Fenyőfácska Óvoda története az 1938-as évekbe nyúlik vissza. Helyi lakosok elmondása szerint az épület eleinte gyermekmegőrzőként funkcionált, hivatalosan óvodaként 1945-ben jegyezték be. A óvoda bővítésének szükségessége miatt 1974-ben egy új épületet avattak fel, amelyben jelenleg is oktatás folyik. A területi és a járási tanács támogatásának köszönhetően 2015-ben felújították a tetőszerkezetet, 2016-ban pedig két rész nyílászáróit cserélték ki. Jelenleg az óvoda két csoporttal működik: egy bölcsődei és egy vegyes csoporttal, amelybe összesen 37 gyerek jár. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megújult az óvoda fűtésrendszere, felújításra került az óvoda teljes elektromos hálózata, víz- és csatornarendszere, illetve megtörtént a belső nyílászárók cseréje. Megújultak az óvoda játszó- és hálótermei, felújításra kerültek a csoportok mosdói. A bölcsődei csoport elindításához teljes felújításon esett át az óvoda egyik nem használt épületszárnya. Megújult a konyha és a folyosók. A régi raktárhelyiség teljes átalakításával egy tornatermet sikerült kialakítani az óvoda és a falu közössége számára. A program keretében az óvoda egy új fatárolóval, új bútorzattal és konyhai berendezéssel is gazdagodott. Mindezt a magyar állam 3 721 400 hrivnyával támogatta.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megközelítőleg 150 új óvoda épül és 450 újul meg Kárpát-medence-szerte – emelte ki beszédében Potápi Árpád János. Ebből Kárpátalján 30 új óvoda épül és 100 újul meg. „A cél az, hogy a magyar gyerekek Magyarországon kívül is magyar óvodákba tudjanak járni” – húzta alá. Elmondta, hogy Magyarországon is – csakúgy, mint a Kárpát-medencében – párhuzamosan zajlanak az óvodafejlesztések és a felújított óvodák átadásai.

Köszöntője kezdetén Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért, aminek az ukrán állam is hasznát élvezi, ugyanis jelentős, hivatalosan bejegyzett pénzösszegekről van szó, melyeket nem az ukrán állam költségvetéséből kell finanszírozni. A program továbbá támogatja a szülőföldön maradást és boldogulást, hiszen munkahelyek is teremtődnek általa.

„Az óvodafejlesztés egy különösen jelentős stratégiai és nemzeti ügy” – hangsúlyozta  Szi­lágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, aki köszönetet mondott a KMPSZ-nek ennek megszervezéséért és lebonyolításáért Kárpátalján. A régióban példaértékű az a nemzetmegtartó erő, amely iránymutató más Kárpát-medencei terület számára is – tette hozzá.

Az óvodások énekes-verses-dalos összeállítással köszönték meg, hogy ezentúl jól felszerelt, kényelmes körülmények között tölthetik a hétköznapokat az oktatási intézményben. Ezután Orosz Ildikó átadta a Mesefát, Potápi Árpád János pedig a fejlesztő játéksarokhoz tartozó játékokat és a hozzájuk tartozó táblát. Végezetül a támogatói szerződések aláírására került sor.

Csuha Alexandra