A hónapos retek hajtatása

2019. január 9., 09:59 , 937. szám

A hónapos retek az egyik legelső növény, amelyet kora tavasszal vetni lehet. A retek vetése nagyon korai időpontra tehető, hideghajtatásban ez akár február elején-közepén megtörténhet. A fóliás termesztésben nagyon fontos növény, mivel rövid a tenyészideje és nagy a hidegtűrése. Sokan előveteményként ültetik, a gazdálkodásból élők számára így a hónapos retek az első nagyobb bevételi forrás, és igyekeznek minél előbb elvetni, hogy a fő növény ültetése egyetlen napot se csússzon miatta.

A retek igényei

A hónapos retek csírázása már 2 oC-on megindul, de a 20 oC az ideális hőmérséklet ehhez. Sziklevelesen az 5-6 oC, a gumóképződés megindulásáig 10-12 oC, a gumóképzés idején pedig 15-20 oC lenne az ideális. Hidegtűrése nagy, csírázáskor a -3 oC-ot, növekedéskor pedig a -6 oC-ot is elviseli. Azonban a hosszan tartó hideg hatására előfordulhat, hogy magszárba indul a növény. A túl nagy meleg hatására viszont (főleg a csírázás utáni időszakban) megnyúlik és eldől a retek. Ezért igyekezzünk mindig a megfelelő hőmérsékletet biztosítani a növény számára.

Fényigénye nagy. Gyenge fényben a levelei megnyúlnak, és a gumóképződés lelassul.

A hónapos retek vízigénye a fejlődési szakaszoktól függően változik, de alapvetően nagynak mondható. A csírázási időszakban sok vízre van szüksége, kikelése után egészen a gumóképződésig megelégszik kevesebbel, majd mikor elkezd kialakulni és növekedni a gumó, ismét nagy mennyiségű víz szükséges a megfelelő fejlődéshez. Az egyenetlen vízellátás a gumók felrepedését eredményezheti, a száraz talajon való termesztés pedig pudvásodást okoz.

A tápanyagokat rövid tenyész­ideje miatt könnyen felvehető formában kell megkapnia. A nitrogénellátás a gumó megfelelő fejlődéséhez szükséges, túladagolása következtében viszont szétcsattanhat a retekgumó, ezért a tenyészidő második felében már ne adjunk nitrogént. A kálium hiánya a minőséget rontja.

Termesztés

A retek hajtatásánál nagyon fontos a talaj átmosatása. Mivel a retek sóérzékeny, így azokon a helyeken, ahol a talaj EC-értéke magas, a retekmag nem fog kikelni, vagy csak lassan kel majd ki.

A növény számára nagyon fontos a talaj felső 10-15 cm-es rétegének jó vízellátása.

Amennyiben a fóliasátorban már az előző évben is termesztettünk és műtrágyáztunk, úgy leginkább nitrogén-utánpótlásra van szükség (2 dkg ammónium-­nitrát négyzetméterenként). Emellett szükség esetén tenyészidőben a kálium-nitrát kijuttatását is biztosítani kell (1 kg/1000 l víz).

Ha a fóliasátrunkat frissen építettük, akkor alaptrágyaként 4 dkg nitroamofoszkát (NPK), 1 dkg ammónium-nitrátot és 1 dkg kálium-nitrátot adjunk négyzetméterenként. A szerves trágya kijuttatása ugyancsak fontos a retek számára. Viszont a nem teljesen földdé érett trágya gátolhatja a magok kelését, ezért a szerves trágyát célszerűbb a retek és a főnövény közé kijuttatni (10-15 kg/m2). A retek érzékeny a klórra, ezért klórtartalmú műtrágyákat ne használjunk.

A retek földjét 5–20 cm-es mélységig kell megmunkálni, amihez kiváló eszköz a rotációs kapa. Vetés előtt a talaj egyenes, sima felületű legyen az egyenletes kelés érdekében.

A retek vetése helyrevetéssel történik. A vetés időpontja hideghajtatásban február eleje-közepe, enyhe fűtés esetén január 20. A művelési mód sík, de lehet ágyásos is. A kisebb gumójú fajták esetében 5x5, esetleg 6x6 cm, a nagyobb gumójú fajtáknál 8x5 cm a tenyészterület. A vetés mélysége 1,5-2 cm. A magokat kisebb területen kézzel, nagyobb területen géppel vetjük. A kézi vetéshez lyuggatódeszkával vagy henger segítségével készítik elő a lyukakat.

Gépi vetés esetén kelés után egyelni kell az állományt. Mivel a retek érzékeny a sérülésekre, ezért a fölösleges növényeket nem kell eltávolítani, elég, ha visszacsípjük őket.

Mindig osztályozott magvakat vessünk. Nagyobb magvak esetén gyorsabb a kelés és egyenletesebb a növény fejlődése.

Vetés után a magokat földdel betakarjuk, majd szórófejes öntözéssel beöntözzük.

Növényápolás

A tenyészidő folyamán rendszeresen kell öntözni. Az öntözési norma kicsi, egy-egy alkalommal 10-12 mm. Törekedjünk arra, hogy a lombozat gyorsan felszáradjon a locsolás után. A terület gyommentességét a gazdák többsége a Devrinol gyomirtó használatával éri el, melyet a beöntözés előtt juttatnak ki a területre. (40 ml/10 l)

Betakarítás

A retek akkor szedésre érett, ha a gumó elérte a fajtára jellemző méretet. Ez a kis gumójú fajtáknál 30 mm, a nagytestű vajreteknél 40-45 mm. Az árut kétféleképpen is értékesíthetjük: válogatva, csomózva majd megmosva, vagy kilóra, amikor a retekgumót 20 kg-os zsákokba szedjük. A szedések száma 2-3. Az a jó, ha a termést egy, esetleg két szedéssel be tudjuk takarítani.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa