Lövöldözés Gáton

Órákon belül elfogták az elkövetőt

2019. január 9., 11:37 , 937. szám

Január 2-án, a kora délutáni órákban egy férfi lövést adott le pisztolyból a beregszászi járási Gát központjában. Sajtóértesülések szerint egy Beregszász irányába haladó gáti lakost szorítottak le az útról, és az ő megfélemlítésére használt az elkövető lőfegyvert a település központjában. Az esetet térfigyelő kamerák is rögzítették.

Megkerestük a sértett gáti lakost, aki az eset kapcsán munkatársunknak elmondta: „Magyar idő szerint fél kettő után néhány perccel a főúton lévő kisbolt elől épphogy elindultam Beregszász irányába, még fel se érkezett gyorsulni az autóm, amikor láttam, hogy nagy sebességgel jön velem szembe egy fekete autó, amely egyszerre három kocsit előz. A havas, latyakos időben teljesen lehúzódtam az árok partjára, de így is csak annak köszönhetően tudtuk elkerülni az ütközést, hogy a három általa előzött kocsi közül a középső fékezett, így befért közéjük. Én ijedtemben, meg hogy figyelmeztessem az illetőt, végig nyomtam a dudát, ezzel idegesíthettem fel. Amikor közel ért hozzám, egy kicsit rám is kapta a kormányt. Nem emlékszem, hogy megálltam-e, vagy csak lelassítottam, de a tükörben láttam, hogy megfordul és jön utánam. Tudtam, hogy a központon van térfigyelő kamera – én is polgárőrködök Gáton. Megálltam a bolt előtt, ő pedig közvetlenül előttem és kiugrott a kocsijából. Lezártam az ajtókat, körülbelül 10 centire lehúztam az ablakot. Az illető előbb ukránul, majd magyarul beszélt, azt mondta, hogy húzzam le az ablakot vagy szálljak ki. Váratlanul benyúlt az ablak résén és megpróbált megütni, de én elhúzódtam. Talán az ablakkal a kezét is odaszorítottam egy kicsit. Nem tudta a kocsim ajtaját kinyitni, ezért elment a sajátjához, az anyósülésről kiadtak neki egy kis táskát, kivett belőle egy pisztolyt, felhúzta, és elkezdett vele hadonászni. Akkorra már teljesen felhúztam az ablakot. Az üvegen keresztül a fejemet célozta, fenyegetőzött, kocogtatta az ablaküveget, hogy szálljak ki. Nem szálltam ki, ekkor lőtt egyet a kocsim elé. Végül elrakta a fegyvert, beült az autójába, megfordult és megállt mellettem, mondott még valamit, de én a felhúzott ablakon keresztül nem hallottam, majd elhajtott Munkács irányába.

Amikor elmentek, rögtön bementem a boltba, hívtam a polgármestert és a körzeti rendőrt. Ők azt mondták, hogy a 112-t kell hívni, mivel lövés történt. Negyedórán belül ki is érkeztek a rendőrök, felvették a tanúvallomásomat, a térfigyelő kamera felvételét megnézték, a Škoda márkájú fekete gépkocsi rendszámát is sikerült leolvasni. Egy német rendszámú kocsi volt. Megtalálták a töltényhüvelyt is. A rendőrök megállapították, hogy éles fegyver volt, csak gumilövedékkel lőtt.”

A sértett fiatalember elmondta még, hogy a támadóját nem ismeri, korábban soha nem látta. Viselkedését látva nem tartja kizártnak, hogy valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állt.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a mukachevo.net hírportál megírta, hogy „a háromtagú fegyveres banda” kocsiját Munkácson megállították a járőrök, és letartóztatták az elkövetőt társaival együtt. A hírportál közzétette az intézkedő rendőr testkamerájának felvételét is, amely alátámasztja a rendőrség közleményét, mely szerint az igazoltatott elkövető láthatóan idegesen viselkedett, majd ellenállt a rendőrségi intézkedésnek. Dulakodott a polícia munkatársával, miközben társa megpróbált elmenekülni. A rendőröknek gázsprayt és bilincset kellett használniuk a letartóztatás során. Végül a német rendszámú Škoda SuperB márkájú kocsiban megtalálták a Gáton használt, engedély nélkül tartott pisztolyt is.

Badó Zsolt