Büntetőeljárást indítottak Moszkvában az ukrán biztonsági szolgálat egyik nyomozója ellen

2019. január 22., 14:19

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azon vezető nyomozója ellen, aki a RIA Novosztyi Ukraina elnevezésű hírportál főszerkesztője ellen folytatott le eljárást – közölte kedden Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője.

Az SZK szerint Andrij Posznyak, az SZBU főcsoportfőnöksége nyomozati osztályának vezetője abban vétkes, hogy jogellenesen vonta felelősségre az orosz és ukrán állampolgársággal rendelkező Kirill Visinszkij főszerkesztőt, és akadályozta őt szakmai tevékenységében. Az Ukrajnában előzetes letartóztatásba helyezett Visinszkijt hazaárulással vádolják.

Az SZK azt állította, hogy Posznyak az eljárás elindításakor tisztában volt vele, hogy azok az írások, amelyek az ukrán hatóságok szerint az ország biztonságát veszélyeztették, vagy nem Visinszkijtől származtak, vagy még az újságíró alkalmazása előtt jelentette meg őket a RIA Novosztyi Ukraina anyavállalata, a Rosszija Szegodnya.

Az orosz hatóság korábban hasonló címen indított büntetőeljárást az ukrán főügyészség munkatársai ellen.

Petrenko kedden kijelentette, hogy a Visinszkij-üggyel az ukrán hatóságok több vonatkozásban is megsértették az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

(MTI)