Erdély számokban, listákon, térképeken: útjára indult az Erdélystat projekt

2019. január 23., 12:04 , 939. szám

Elindult az Erdélystat, a Romániáról, Erdélyről statisztikai és intézményi adatokat tömörítő portál – jelentették be múlt csütörtökön Kolozsváron, az RMDSZ elnöki hivatalában.

A kezdeményezésre azért volt szükség, mert sok adattal dolgoznak és szükség volt a rendszerezésükre. Ezért döntötték el egy évvel ezelőtt, hogy hasznos lesz egy olyan gyűjtőportál, amely nyilvános adatokat tartalmaz – mondta el Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Mint kifejtette, egyrészt tájékoztató funkcióval bír a honlap, másrészt elemzéseket is lehet majd olvasni rajta, de előrejelzések is helyet kapnak.

Elhangzott: alapvetően döntéshozókat, intézményvezetőket céloznak meg a projekttel, de olyanokat is, akiknek napi munkáját segíthetik az elérhető információk.

Az Erdélystatot hosszú távon tervezik működtetni, egyelőre hároméves költségvetést biztosítottak a számára. Az első év összköltsége százezer euró volt, a következő évek alacsonyabb költségvetést kapnak, hiszen a beindítás, tervezés nagyobb összeget igényelt, mint a későbbi működtetés. Közvélemény-kutatásokat a jövőben terveznek megjeleníteni majd, a cél a különböző trendek bemutatása – magyarázta Porcsalmi.

Az ügyvezető elnök kitért arra is: még idén elindul a honlap angol változata, hogy külföldi partnereik is átfogó képet kapjanak arról, mi történik Erdélyben. Barna Gergő szociológus kiemelte: a kezdeményező az RMDSZ, a működtető az Iskola Alapítvány, a támogató a Bethlen Gábor Alap.

(maszol.ro/vajma.info/Kárpátalja)