A kárpátaljaiak zöme támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját

2019. január 27., 18:29 , 940. szám

A megkérdezett kárpátaljaiak abszolút többsége (82%) támogatja Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz, miközben a Vámunióba való törekvést alig 0,4% részesíti előnyben, s 4%-nál kevesebben vannak azok, akik szerint az országnak mind a két szövetségtől függetlennek kellene maradnia – derül ki abból a Zakarpattya Online által ismertetett felmérésből, amelyet a napokban mutatott be az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és az Ungvári Nemzeti Egyetem A régió társadalmi-politikai és társadalmi-gazdasági helyzetének értékelése Kárpátalja lakossága által címmel január 24-én megrendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A felmérésből az is kiderül, hogy Ukrajna belépését a NATO-ba a megkérdezettek 56%-a támogatná, miközben az ország semlegességének megőrzését 14% részesítené előnyben, a katonai szövetség kialakítását Oroszországgal és a FÁK-országokkal pedig csupán 0,2% helyeselné. Igaz, derül ki az adatokból, a válaszadók 30%-ának nincs határozott véleménye Ukrajna NATO-tagságáról.

A felmérést a megye területén az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és az Ukrainian Sociology Service végezte Nagy-Britannia ukrajnai nagykövetségének támogatásával. A kérdezőbiztosok Kárpátalja hat városában és 15 falujában 500 válaszadó véleményét tudakolták meg 2018. november 30. és december 10. között.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)