Fényképkiállítás a képtárban

2011. november 18., 09:00 , 566. szám

2011. november 9-től 13-ig – a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) a szervezésében – a Tiszapéterfalvai Képtárban (az egykori György Endre-kastélyban) is kiállították a Kárpát-medence turulemlékműveit felvonultató, s a közelmúltban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is megtekintésre bocsátott fotókat.

A felvételek bemutatják, hogy képzőművészeink milyen magas művészi színvonalon megalkotott, gyönyörű szobrokon örökítették meg a magyarság egyik ősi nemzeti jelképét, a turulmadarat az anyaországban, valamint a történelmi Magyarország elcsatolt területein, a Felvidéken, Erdélyben, a Délvidéken, s természetesen szűkebb pátriánkban, Kárpátalján.

– Miután volt szerencsém részt venni a beregszászi tárlaton, úgy gondoltam, a Tiszapéterfalván és a környező községekben élők számára is kulturális élményt jelentene a fényképek megtekintése, ezért megbeszéltem a Kecskeméti Regionális Képző Központnak, a fotók tulajdonosának az igazgatójával, Palotás József úrral, hogy öt napra Tiszapéterfalvára is átszállíthassuk a kiállítás anyagát – tájékoztat Virág László, a KMKSZ Tiszapéterfalvai Alapszervezete, valamint a KMVSZ elnöke. – A Tiszapéterfalvai Református Líceum, a Tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola és a Tiszabökényi Általános Iskola vezetőit is értesítettük a tárlatról, akik örömmel fogadva meghívásunkat, el is kísérték diákjaikat a múzeumba, ahol megismertették velük a műalkotások létrehozásának, felállításának a történetét, valamint a turulmadárral kapcsolatos legendákat. Úgy vélem, számukra is hasznos volt a kiállítás megtekintése, mert megismerkedtek a Kárpát-medence turulemlékműveivel, a határok által szétszabdalt, ám lélekben mégis egységes magyarság e becses emlékhelyeivel, miáltal gazdagodtak történelmi ismereteik, illetve erősödött a nemzeti öntudatuk.

November 13-án a fényképeket bemutató előadásra került sor a képtárban, melyen Virág László üdvözölte az egybegyűlteket, köztük Tóth Istvánt, a beregszászi magyar konzulátus főkonzulját, Kész Barnabás salánki történészt, a KMPSZ nagyszőlősi régióelnökét, Kész Margitot, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárát, Seres Jánost, a Máramaros-ugocsai Református Egyházmegye esperesét, valamint Hunyady Attila tiszapéterfalvai református lelkészt. Kész Barnabás előadásában kitért a turulmadárral kapcsolatos hagyományokra, s egyúttal ismertette a tárlaton bemutatott emlékműveket. Tóth István a kiállítás jelentőségét hangsúlyozva örömének adott hangot, hogy miközben Budapesten le akarnak bontani egy turulmadaras emlékművet, itt, Kárpátalján kiállításokat szerveznek eme szobrok bemutatására.

Lajos Mihály