Magyar agrárminiszter: Hasonló problémák és közös érdekek jellemzik a gazdákat a Kárpát-medencében

2019. február 6., 08:53 , 941. szám

Az Agrárminisztérium (AM) kiemelt feladata a határon túli magyar gazdálkodók érdekképviselete, a kormány segítette a külhoni magyar agrárszervezetek létrehozását, aminek köszönhetően mostanra az agrártárca egy jól működő, átfogó kapcsolati hálóval rendelkezik, nagyságrendileg félmillió magyar gazdálkodót ér el – mondta Nagy István agrárminiszter múlt csütörtökön az erdélyi Partiumban tartott Szilágy megyei gazdafórumon.

Nagy István az AM közleménye szerint beszédében kiemelte, hogy a szaktárca fontos célkitűzése az egész Kárpát-medencére kiterjedő agrárkapcsolatok erősítése.

Kifejtette: hasonló problémákkal kell megküzdeniük a határ mindkét oldalán dolgozó gazdáknak, és az érdekeik is közösek. A miniszter reméli, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak megfelelően a két állam közti mezőgazdasági együttműködés is szélesedik majd.

Elmondta, hogy a nyersanyagtermelés mellett fontos, hogy a szövetkezetek ár–érdekérvényesítő szerepet is betöltsenek.

Úgy vélte, a XXI. század mezőgazdaságában a hangsúly a versenyképesség növelésén és a pályázati források hatékonyabb kihasználásán van. A külhoni és magyar gazdák kapcsolatainak élénkülésére kiváló példa a már Szilágy megyében is működő Kárpát-medencei falugazdász program – tette hozzá.

A tárcavezető a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívására látogatott Erdélybe. A gazdafórumot követően egyeztetett a magyar párt elnökével, Kelemen Hunorral az anyaországi és az erdélyi gazdák együttműködésének további elmélyítéséről, az erdélyi gazdaságfejlesztési projekt tervezéséről, valamint a szakképzés továbbfejlesztésének közös lehetőségeiről – közölte az AM.

(MTI/Kárpátalja)