Az év családorvosa a Kárpát-medencében

2019. február 6., 15:53 , 941. szám

A Kárpát-medencei régió minden országát érintő egészségügyi szakemberhiány különösen a családorvosok tekintetében érzékelhető. A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) a családorvosi szakma és az ágazatban dolgozók elismertségének növelésén túl szeretne javítani az utánpótlás helyzetén, arra törekszik, hogy lassítsa vagy megakadályozza a családorvosi kar elöregedését.

Az idősödő háziorvosok példáinak megismertetésével, a fiatalok motiválása érdekében a MÁOTE az eddigi koncepciójának megváltoztatását látja szükségesnek, mintegy életpályautat mutatva.

Az év családorvosa a Kárpát-medencében pályázat három pillérre épül:

1. Támogatni kívánja a fiatal orvostanhallgatók és szakorvosjelöltek pályaválasztását, szakmai munkáját és továbbképzését.

2. Elismerni és díjazni szeretné a dolgozó orvosok munkateljesítményét, tudásukat pedig magas színvonalú továbbképzések útján szeretné növelni.

3. A fiatal és idősebb családorvosokat támogatni szeretné, hogy igényes és minőségi munkát végezzenek.

Mindezen célok eléréséhez egy folyamatos munkakapcsolatot szeretnénk teremteni a Kárpát-medencei magyar nemzetiségű, magyar nyelven beszélő vagy értő kollégák számára.

A célok megvalósítása érdekében a MÁOTE a 2019. évre kiírja Az év családorvosa a Kárpát-medencében pályázatát, amely két kategóriában nyerhető el: I. Junior díj; II. Szenior díj.

A Junior díjra pályázók olyan 5., 6. éves orvostanhallgatók, rezidensek lehetnek, akik az alapellátásban gondolják kezdeni orvosi életpályájukat, vagy legfeljebb 5 éve dolgoznak orvosként az alapellátásban.

A pályázat tartalma olyan 3–5 oldalas magyar nyelvű munka, összefoglaló készítése, amelynek fő témája a munkájuk, a betegellátás megszervezésének terve vagy megvalósult gyakorlata, esetleg krónikus betegek gondozása, népegészségügyi prevenciós tervről vagy teljesítményről történő beszámoló, megtörtént eseményről szóló összefoglaló. A Szenior díjra pályázók azok közül kerülnek ki, akik a családorvosi pályán legalább 5 éve dolgoznak, és amennyiben legalább 20 éve dolgoznak, munkásságukat összefoglaló művel vagy tevékenységüket összefoglaló egy-egy betegségcsoportról vagy általuk kiemelt tevékenységnek tartott munkájukból készült dolgozattal vagy három tanulságos eset bemutatásával pályázhatnak.

A pályázatokhoz – amelyeknek beadási határideje 2019. március 15. – a pályázó részletes szakmai önéletrajzát is csatolni kell.

A pályázatot a projekt kárpátaljai kurátorának, Jakab Lajosnak az e-mail-címére – jakablajos@citromail.hu – kell elküldeni, amelynek elbírálását követően régióként – az országot reprezentáló kurátor javaslatára – Junior, és Szenior díjra legfeljebb 5-5 pályázat kerül kiemelésre.

A prezentáció és vita alapján országonként és csoportonként (junior, szenior) egy-egy mű kerül díjazásra. A pályázat végleges elbírálása és a díj átadása tudományos ülés keretében történik április 13–14-én Budapesten. Ez egyben egy továbbképző konferencia is lesz mozgásszervi betegségek témakörében neves előadók részvételével.

A pályázat keretében, a kurátorok javaslatával kerül átadásra az életműdíj, amelyet olyan családorvosként praktizáló kolléga érdemel majd ki, aki legalább 30 éve dolgozik vagy dolgozott családorvosként.

A díjakra jelöltek és meghívottak, a továbbképzésen részt vevők részvételi díját, szállás- és étkezési költségeit a pályázatot kiíró MÁOTE a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával fedezi.

A tervek szerint Az év családorvosa a Kárpát-medencében díj a jövőben nem egy eseményhez fog kötődni, hanem a díjátadó tudományos ülés köré szerveződik, és egész évben folyamatos kapcsolattartás és koordináció mellett történne.

MÁOTE