Hét határon át – Beregszászban koncertezett a Kaláka együttes

2019. február 6., 10:08 , 941. szám

Nagy sikerű ünnepi koncertet adott január 30-án Beregszászban a Kaláka együttes az idén 50. jubileuma alkalmából szervezett Kaláka 50 hét határon át koncertturné keretében. A fél évszázada együtt zenélő együttes koncepciója szerint Magyarország hét szomszédos országának egy-egy határ menti városába látogatnak el, s adnak közvetlenül koncertet egy magyarországi területen fekvő településen is – így a beregszászi koncert után január 31-én annak kiválasztott várospárján, Mátészalkán zenélt a formáció. A beregszászi előadásnak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) adott otthont.

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten, tagjai a zene segítségével muzsikálják el a verseket a hallgatóságnak. Az egyéni, mással össze nem téveszthető hangzást a négy énekhang, valamint a népi és a klasszikus hangszerek együttes játéka adja. Az együttes 2000-ben Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima díjat, 2014-ben pedig Magyar Örökség díjat. Tagjai Bercze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Dániel (furulya, citera, pánsíp, tárogató, klarinét), Gryllus Vilmos (gitár, cselló, charango, doromb, koboz) és Radványi Balázs (12 húros gitár, mandolin, brácsa, kalimba, cuatro, ukulele). Fellépnek külföldi folkfesztiválokon, költészeti fesztiválokon Európától Észak-Amerikán és Dél-Amerikán át Ausztráliáig.

A koncerten Ady Endre, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, József Attila, Petőfi Sándor, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor és más kiemelkedő magyar költők tollából származó verseket hallhatott a jelenlévő közönség megzenésített feldolgozásban, valamint jól ismert gyermekdalok is felcsendültek.

Dr. Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke, a II. RF KMF rektora elmondta: a Kalákát mindenki ismeri, nincs olyan idős és fiatal, aki ne hallotta volna az együttes megzenésített verseit. „Ez mind a mi életünk része, és nagyon örülök, hogy a koncertsorozat állomásai közé Beregszászt is beiktatták” – mondta, majd hozzáfűzte: „Ez a zene örömzene, ami az unokától a nagyszülőig szól.”

„Amit mi képviselünk, az egy műfaj: verseket énekelünk” – húzta alá Gryllus Dániel. Kányádi Sándor szavait idézve elmondta, hogy ők „kimuzsikálják a versből a benne lévő eredeti dallamot”. Ami a jövőt illeti, hozzátette, hogy idén terveznek még egy dél-amerikai diaszpórakoncertet és egy lemez kiadása is folyamatban van. Annak, hogy határon túl is muzsikálnak, szerepe van az anyanyelv megőrzésében, s ez így van Kaliforniától kezdve bármeddig, ahol koncertet adnak – közölte.

Az együttes másfél órán át tartó előadását minden korosztály – a Kaláka zenéit nagyon jól ismerő felnőttek és a velük érkezett gyerekek – érdeklődéssel fogadta. Az esemény a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében valósult meg.

Csuha Alexandra