Törvénytelennek nevezte Janukovics az ellene Kijevben meghozott ítéletet

2019. február 7., 09:27

Törvénytelennek és a jelenlegi ukrán vezetés diktátumának nevezte az ellene hazaárulás és háború kirobbantásában való bűnsegédlet címén meghozott, 13 évi szabadságvesztésről rendelkező kijevi bírósági ítéletet Viktor Janukovics volt ukrán elnök szerdai moszkvai sajtóértekezletén.

„Az ítéletet a hatalom diktálta, a bíróságra nehezedő nyomás példátlan volt, az ítéletnek semmi köze a törvényhez” – mondta Janukovics. Hozzátette, hogy a verdikt szerinte megsértette a büntetőeljárási törvénykönyvet, valamint „hazugságra és gyűlöletre épült”.

Az illetékes kijevi bíróság január 24-én kihirdetett ítéletében az elmarasztalás mellett felmentette Janukovicsot az Ukrajna területi épsége és sérthetetlensége ellen irányuló, az orosz vezetéssel való együttműködésben megvalósuló bűncselekmény vádja alól.

Janukovics közölte, hogy jogi képviselői olyan anyagokat juttattak el az ukrán nyomozó hatóságokhoz, amelyek alapján vizsgálatot indíthatnak azok ellen, akik valóban felelősek azért, hogy Ukrajna elvesztette a Krímet. Az érintettek szerinte emellett fegyveres államcsíny elkövetésében, valamint ártatlan tüntetők és a rendvédelmi szervek tagjainak meggyilkolásában is bűnösök.

Az exelnöknek a TASZSZ orosz hírügynökség által idézett ügyvédei szerint az anyagok Olekszandr Turcsinovra, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetőjére, valamint a jelenlegi hatalom más képviselőire nézve tartalmaznak terhelő adatokat.

Janukovics a hatalomból való eltávolítását követő öt évet a független Ukrajna története „legsötétebb lapjainak” nevezte. Megítélése szerint a volt szovjetköztársaság a fordulat óta „törvényesítette a terrorizmust” saját állampolgárai ellen.

A személye ellen elkövetett árulással vádolta meg azt a három EU-tagállamot – Németországot, Franciaországot és Lengyelországot –, amely kezességet vállalt az általa az ellenzékkel az erőszakba fordult kijevi tüntetések után, 2014. február 21-én aláírt megállapodásért, amelynek alapján új választásokat kellett volna kiírni. Sérelmezte, hogy ezek az országok már másnap támogatásukról biztosították az elnöki rezidencia és a kijevi kormányépületek fegyveres elfoglalását, és hogy erre a döntésükre azóta sem adtak magyarázatot.

Úgy vélekedett, hogy Petro Porosenko jelenlegi államfő az eredmények meghamisítása nélkül képtelen lesz megnyerni a március végén esedékes elnökválasztást Az új ukrán ortodox egyház megalapításával kapcsolatban elítélte az államnak az egyházi ügyekbe történő beavatkozását, és azt hangoztatta, hogy ezt Porosenko előtt egyetlen ukrán elnök sem engedte meg magának.

Kifejezte készségét, hogy konzultáljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Donyec-medencei konfliktusban szemben álló felek által ejtett foglyoknak a „mindenkit mindenkire” alapon történő kicseréléséről. Egyúttal a szakadárokkal való közvetlen tárgyalásokra szólította fel Porosenkót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a nap folyamán korábban, arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy milyen alapon tartózkodik Oroszország területén Janukovics, amikor az idegenrendészeti törvény értelmében csak 90 napot tölthetne el ott vízummentesen, megígérte, hogy utánanéz az ügynek. Úgy vélekedett, hogy a szabályozás nem vonatkozik az exelnökre, és közölte, hogy Moszkva nem támasztott semmilyen kifogást Janukoviccsal szemben.

(MTI)