Oktatás: Tart a jelentkezés a ZNO-ra, demokrácia kilencedikben

2019. február 14., 14:07 , 942. szám

Országszerte megkezdődött a jelentkezés a külső független értékelésre (ZNO). Míg a végzős diákok a jelentkezéssel bajlódnak, az oktatási minisztérium „meglepetést” készített elő a kilencedikeseknek.

Az állami kibocsátó vizsgákra készülő középiskolásoknak március 18-ig, a korábbi években érettségizőknek pedig március 25-ig van lehetőségük a jelentkezésre. Ugyancsak március 25-ig van lehetőség a korábban benyújtott jelentkezési adatok módosítására.

Az érettségizők jelentkezését iskolájuk intézi, a szakiskolák és koledzsek érettségire készülő diákjai is oktatási intézményükben, az ezzel megbízott személyen keresztül bonyolíthatják a jelentkezést. A korábban végzettek önállóan jelentkeznek a külső független értékelésre a regionális oktatásminőség-ellenőrzési központok weboldalán – hívja fel a figyelmet az osvita.ua.

A felső- és középfokú szakképzési intézmények hallgatóinak ukrán nyelvből és irodalomból, valamint matematikából vagy történelemből (a diák választása alapján) kötelező részt venni külső független értékelésen.

Az általános középfokú oktatási intézmények végzőseinek az ukrán nyelv és irodalom, valamint a matematika vagy történelem mellett egy szabadon választott harmadik vizsgatárgyból is tesztet kell írniuk. A már említett ukrán nyelven és irodalmon, valamint a matematikán vagy történelmen kívül biológiából, földrajzból, fizikából, kémiából és idegen nyelvből (angol, francia, német vagy spanyol) lehet külső független értékelésen részt venni. Egy diák legfeljebb négy tárgyból vehet részt ZNO-n.

A tesztet írók kérésére a tesztfeladatokat hat tárgyból (a nyelvvizsgák kivételével) krími tatár, moldovai, lengyel, orosz, román vagy magyar nyelvre is lefordítják.

A felsőfokú oktatási intézményekbe való jelentkezéshez három (az adott szakra meghatározott) külső független értékelésen szerzett szertifikátot szükséges felmutatni. Jó tudni, hogy a 2019-es felvételi eljárás során a felsőoktatási intézmények az ideiek mellett a 2018-ban és 2017-ben szerzett szertifikátokat is elfogadják a jelentkezőktől. Kivételt képeznek e szabály alól az idegen nyelvből kiadott szertifikátok, amelyekből csak a 2018-as és 2019-es dokumentumok nyújthatók be.

A napokban kiderült, hogy az Oktatási és Tudományos Minisztériumnak sikerült ismét felbosszantania a pedagógustársadalmat. Mint ismeretes, idén a kilencedik osztályosoknak három tárgyból kell állami kibocsátó vizsgát tenniük: ukrán nyelvből, matematikából és egy, az iskola pedagógiai tanácsa által meghatározott tárgyból. Azonban most, alig néhány hónappal a vizsgaidőszak kezdete előtt, a minisztérium rendeletbe adta, hogy az iskolák pedagógiai tanácsainak figyelembe kell venniük a tanulók kívánságait, amikor a kilencedik osztályosok harmadik kibocsátó vizsgájának tárgyáról határoznak. A tárca szerint a döntést a diákok és a szülők számos megkeresése nyomán hozták meg.

„A pedagógiai tanács nem határozhat önállóan és apellátát nem ismerve a harmadik tárgyról, előzetesen feltétlenül meg kell kérdezni a gyerekek és a szüleik véleményét. Érdemes nyílt párbeszédet folytatni, figyelembe venni az osztály »szakosodását« stb.” – közölte Lilija Hrinevics miniszter, akit ugyancsak az osvita.ua idéz.

Az olvasóra bízzuk annak eldöntését, mennyire életszerű, hogy kilencedikes tanulók nagy számban ostromolják meg igényeikkel az oktatási minisztériumot. Annyi bizonyos, hogy a tárca állandó rögtönzései nem segítik az oktatási intézmények normális működését, amint a diákok felkészülését is hátráltatja a stabil környezet hiánya.

(hk)