Jó lenne, ha minél több turista látogatna el hozzánk (Frissítve)

Negyedszer is jelen volt Kárpátalja a budapesti Utazás–2019 kiállításon

2019. február 23., 12:50 , 944. szám

Már negyedik éve van jelen Budapesten, a Hungexpo területén minden év februárjában megrendezésre kerülő Utazás kiállításon a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács, ahol standjukkal népszerűsíteni igyekeznek megyénket mint turisztikai desztinációt. A megjelenés idén is dr. Grezsa István miniszteri biztos és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) támogatásának köszönhetően vált lehetségessé. Ezúttal is – akárcsak az elmúlt évben közös standon mutatkozott be Kárpátalja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével.

A két szomszédos, határ menti régiót a szervezők szeretnék turisztikailag összekapcsolni és közösen kínálni, egy turisztikai termékként. Úgy gondolják, hogy az egységes megjelenésnek köszönhetően vonzóbb lehet a térség, több vendég lehet Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is – mondta el tudósítónknak Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke.

A négynapos, idén február 21–24. között megrendezett kiállítás első, nyitónapján tartott sajtótájékoztatón dr. Grezsa István miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy minden eszközzel szeretnék fokozni a jelenleg legsanyarúbb sorban élő nemzetcsoport – a kárpátaljai magyarság – ismertségét, és felkelteni az utazni vágyók figyelmét a régió iránt. Ezt szolgálja az Utazás kiállításon való részvétel és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanáccsal évek óta folytatott együttműködés, többek között az idegenvezető-tanfolyam szervezése, a falusi turizmus minősítési rendszerének bevezetése és a különböző környezetvédelmi programok megvalósítása révén.

Megköszönte a magyar kormány és dr. Grezsa István miniszteri biztos által nyújtott támogatást Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke, aki elismeréssel szólt a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács áldozatos munkájáról is, aminek köszönhetően nagyon sokat fejlődött Kárpátalja turizmusa az elmúlt időszakban. Bizakodásának adott hangot a 2019-es év által előrevetített új lehetőségekkel kapcsolatban, elsősorban a szálláshelyfejlesztések és a falusi turizmusban megkezdődött minőségbiztosítás kapcsán.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára bejelentette, hogy 2019-ben tovább folytatódik a Kárpátaljai Utazási Program, amely három év alatt 15 ezer Kárpát-medencei magyar embernek segített abban, hogy eljusson Kárpátaljára. Arra bátorította az egyházi közösségeket, a települési önkormányzati testületeket, a tantestületeket és az egyéb közösségeket, hogy nyújtsanak be pályázatot a szervezethez, és látogassanak el vidékünkre.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy megyéjük Kárpátaljával közös standon mutatkozik be az Utazás kiállításon. Kiemelte, hogy a két régió közötti kapcsolat minden téren nagyon erős, a turisztikai együttműködésben pedig különösen nagy lehetőségek rejlenek.

Mester András hangsúlyozta, hogy milyen fontos a személyes részvétel egy ilyen rendezvényen, ahol személyes találkozások révén van lehetőség népszerűsíteni Kárpátalja értékeit és megválaszolni az érdeklődőkben felmerülő kérdéseket.

A kiállításon a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácshoz tartozó vendéglátóhelyek, idegenvezetők, csoportszervezők, szállodák, panziók mutatkozhattak be, prospektusaikkal reklámozták magukat az érdeklődőknek, akik között utazási irodák képviselői mellett sok egyéni érdeklődő is volt. Sokan forgatták a Magyar Konyha magazin mellékleteként megjelent Kárpátaljai gasztrokalauzt, és a Kokas Banda is igyekezett kedvet teremteni egy kárpátaljai utazáshoz.

dózsa