Jubileumi Réti János-tárlat nyílt Ungváron

2019. február 27., 12:48 , 944. szám

Réti János kárpátaljai festőművész születésének 70. évfordulója alkalmából hétfőn, február 25-én jubileumi kiállítás nyílt Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

A hosszú ideje Ungváron élő festőművész több évtizede van a pályán, jubileumi tárlatát Fülöp Andrea konzul nyitotta meg. A megjelenteket köszöntve a konzul asszony kiemelte, küldetésüknek érzik azt, hogy a sikeres kárpátaljai képzőművészeket kiállítási lehetőséghez juttassák. A külképviselet halljában a most megnyíló tárlattal – melyen megismerhetjük a kárpátaljai magyar festőművész, grafikus munkásságát – egyben köszöntötték is az idén 70 éves Réti Jánost.

Az időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitóján Kuti László első beosztott konzul méltatta Réti János életművét.

– Különleges eseménynek vagyunk ma tanúi, mert Kárpátalja egyik legsokoldalúbb művésze mutatkozik be. Egy olyan művész, aki maradandót alkotott nagyon sok zsánerben, ezer szállal kötődik Ungvárhoz, és itt is él közöttünk, sokunk barátja. Ezért gondoltuk úgy, hogy jubileumi születésnapja alkalmából önálló kiállítást szervezünk alkotásaiból. Csak azt sajnáljuk, hogy művészetének csupán egy kis szeletét tudjuk bemutatni. A hely annyit tett lehetővé, hogy egy kis kóstolót tárjunk önök elé ebből a nagyon gazdag életműből – jegyezte meg a diplomata.

A tárlaton a művész 1996-tól napjainkig készített 12 festményét mutatják be. A válogatást a művészre bízták, aki fájó szívvel válogatott, mert ő is többet szeretett volna bemutatni. Az 1974-től rendszeresen kiállító művész grafikáinak, festményeinek, akvarelljeinek témája, színvilága igen változatos. Figurális és absztrakt műveket, tájképeket és kompozíciókat egyaránt fest. Számos dekoratív pannót is készített. Grafikáit egyenletes kontúrvonalú formák uralják, előfordul, hogy a keleti művészet díszítőelemeit és stílusjegyeit használja. Erotikus témájú dekoratív grafikai sorozatának mindenképpen helye van a kortárs képzőművészet legjelesebb alkotásai között. Aki ismeri a művészt, az azt is tudja, hogy a grafikákon, a tájképeken és csend­életeken kívül még nagyon sok mindennel foglalkozik, többek között könyvet is illusztrált.

Az est főszereplője, Réti János megjegyezte, hogy nem szeret és ezúttal sem kíván sokat beszélni, mert a festményei bőszavúan szólnak helyette. Elhangzott, hogy 1949. január 18-án született Ilosván. Tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában (ma: Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Koledzs) végezte. Viccesen megjegyezte, hogy nehéz szakmát választott, amelyet sokáig tanult, majd kezdetét vette a „kálváriája”. Munkássága meghatározó a kortárs kárpátaljai képzőművészetben. Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) és a Magyar Képző- és Iparművészek Társaságának (MKIT), társelnöke a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesületének, alapító tagja a Tiszaháti Munkácsy Mihály Alkotótábornak.

1974-től vesz részt kiállításokon. Alkotásait megcsodálhatták Prágában, Varsóban, Budapesten, Hannoverben, Ungváron, Beregszászban, Miskolcon, Bátyúban, Técsőn, Kijevben, Sárospatakon, Szirmabesenyőn, Újvidéken és Lendván.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusán február 25. és március 18. között tekinthetők meg Réti János alkotásai.

Rehó Viktória