Összekapcsolták a kulturális életet a vállalkozások világával

Sikerképzés Tiszapéterfalván

2019. március 6., 13:05 , 945. szám

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) megbízásából, és Magyarország Miniszterelnökségének anyagi támogatásával már négy éve tart kárpátaljai magyar vállalkozók számára sikerképzéseket Bocskay István gazdaságfejlesztési szakember, a Szentesi Ipari Park vezetője. Januártól a vállalkozók mellett a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola pedagógusai is részesültek általa önfejlesztő tréningben. A pedagógusok által nagyon hasznosnak ítélt program zárófoglalkozása előtt, március 4-én, hétfőn az iskola tanárai és növendékei ünnepi koncertet adtak, majd következett a tréning Hová tettem az önbizalmam? címmel.

Bocskay István tudósítónknak elmondta: „A művészeti iskolában képzett, művelt gyerekekből válhat majd egy olyan, újfajta vállalkozói társadalom, amely sok szempontból másként gondolkodik, sokkal inkább versenyképessé válhat” – ezért is fontos a pedagógusok számára tartott önfejlesztő tréning. A magyarországi szakember az utolsó önfejlesztő tréningjének a Hová tettem az önbizalmam? címet adta, hangsúlyozva: „Az a tapasztalatom, hogy ahol leginkább hozzá tudunk a vállalkozók, de az emberek és családok életéhez is tenni, az az önbizalomnak, az önbecsülésnek, az önértékelésnek a fejlesztése.” A művészeti iskola pedagógusai mellett Bocskay István, az egyébként befektetésösztönzéssel és kereskedelemfejlesztéssel foglalkozó szakember árképzésre is oktatta a helyi gazdákat, amivel jelentősen segítette a helyi mezőgazdasági vállalkozások rentábilissá válását, ezáltal a szülőföldön maradásukat.

Az önfejlesztő képzés záróelőadását megtisztelte jelenlétével dr. Grezsa István miniszteri biztos is, aki köszöntőbeszédében kiemelte: „Egy sikeres vállalkozásnál nem elegendő, ha gazdaságilag rendben van, ha a vállalkozói elképzelés megfelelő, hanem mindenképen szükséges valami több. Valami olyan spiritusz, amely nélkül nem működik semmi.” A miniszteri biztos tréfásan megjegyezte a hallgatóságnak, hogy minél több vitás kérdés van Kijev és Budapest között, a magyar nemzetpolitika eldöntötte, hogy exponenciálisan növelni fogja a Kárpátalja megyére fordított támogatásait, mert itt számukra nemcsak 150 ezer magyar boldogulásáról van szó, hanem arról is, hogy a Kárpát-medencének ez a keleti sarka nem szakadhat le véglegesen a térség többi országától, a többi magyar nemzetrésztől. „Ma már nem határokban gondolkozunk, ha nemzetegyesítésről van szó, hanem egy olyan természetes magyar kormányzati politikáról, amelynek köszönhetően az anyaországi döntéseknek mindig van egy olyan vetülete is, hogy az milyen hatást gyakorol a külhoni magyar közösségekre. Említhetném a néhány héttel ezelőtt bejelentett, nagyszabású magyarországi családvédelmi terveket, nyilvánvaló, hogy amikor az már Magyarországon gőzerővel beindul, egy-két éven belül, akkor el kell majd gondolkoznunk azon, hogyan lehet kiterjeszteni a külhoni fiatal magyar családokra” – hangsúlyozta dr. Grezsa István.

Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy rendezvényükkel össze akarják kapcsolni a színvonalas kulturális életet a vállalkozások világával. Beszélt a nehézségekről, amelyek sújtják a kárpátaljai magyarokat, közöttük a vállalkozókat, majd felszólította azokat, akik tehetik, hogy vegyenek részt a közelgő európai parlamenti választásokon, mert az kontinensünk jövőjét meghatározó esemény lesz. A kárpátaljai magyar vállalkozókat tömörítő szervezet vezetője a politikai és gazdasági problémák mellett arra kért minden jelenlévőt, hogy óvják a vidékünkről is eltűnőben lévő fecskéket, mert ezeknek a kis madaraknak a hiánya jelentős károkat okozhat a számunkra.

Köszöntötte még a megjelenteket Borszéki Molnár Dalma, a művészeti iskola felújításában elévülhetetlen érdemeket szerző Együtt Mindannyiunkért Alapítvány elnöke és Király András, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola igazgatója, majd Gődér Lajos szentesi vállalkozó és felesége bejelentette, hogy nyáron vendégül látják a művészeti iskola diákjainak egy csoportját az Antal-tavi Fogadóban és érdekes programokat szerveznek a számukra.

A rendezvényen jelen volt többek között Csizmadia Alexandra, Magyarország Beregszászi Konzulátusának külgazdasági attaséja, valamint Fülöp Andrea ungvári magyar vezető konzul, Márta István zeneszerző, fesztiváligazgató, Engi Csaba, a Budapest-Budavár Rotary Club képviselője, valamint a környékbeli vállalkozások vezetői.

A színvonalas koncerten Homoki Bianka előkészítő osztályos tanuló zenei kísérettel énekelt egy magyar népdalt, majd az ifjú zongoravirtuóz, Paládi Máté adott elő egy Schubert-darabot. Bemutatta tehetségét a Király Natália karnagy vezette gyermekkórus, valamint Engi Erika, a Bonis Bona díjas zongoratanárnő újabb tehetséges tanítványai: Ladányi Réka és Danku Eszter. Szatmári táncot mutatott be a művészeti iskola Jakab István által felkészített néptáncegyüttese, végül Danku Eszter előadta Aranyosi Ervin Önbecsülés című versét.

A nagy sikerű ünnepi elő­adást követően sor került Bocskay István önbizalom erősítő, záró előadására.

Badó Zsolt