„A magyar nyelv és a magyar kultúra elpusztíthatatlan”

2019. március 5., 21:39 , 945. szám

Az elmúlt hét végén nagyszabású jótékonysági bált szerveztek a Rákóczi-főiskolán. Az eseményen a Kárpátaljáról elszármazott ismert és elismert művészek adtak jótékonysági koncertet. A bál bevételéből a szervezők a vidék művészeti iskoláinak növendékeit kívánják támogatni.

Az impozáns környezetben megrendezett báli mulatság vendégnévsora a kárpátaljai és anyaországi közélet reprezentáns személyiségeit is felvonultatta. A Rákóczi-főiskola megalakulása óta szervez jótékonysági farsangi és szüreti bálokat. Az intézmény rangos eseménye a magyar közösség értelmiségi rétegének találkozása is egyben.

Az ünnepélyes megnyitó alkalmával Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a bál házigazdája elmondta: „A mai estén olyan kárpátaljai származású tehetségeket hallhatunk és láthatunk a színpadon, akik meghódították a vidéket, Magyarországot, de hazajöttek, és ma abban segítenek, hogy újra tehetséges fiatalok kerüljenek ki iskoláinkból. Kívánom, hogy jövőre minél több diák maradjon és mutassa meg tehetségét nekünk is” – fogalmazott a rektor asszony.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő a farsangi hagyományokról és szokásokról beszélve elmondta: „A farsang vízkereszttől nagyböjtig tartó időszak, amely során különböző hagyományok alakultak ki. A kárpátaljai közösség jövője a mai fiatal generációkon múlik. Kárpátalja hányattatott sorsa ellenére rengeteg remek művészt adott az egyetemes magyar kultúrának. A világ színpadaira eljutott művészeinket szintén felkarolták anno. A mai estén rajtunk a sor, hogy támogassuk a kárpátaljai tehetséges fiatalokat, tegyünk értük” – fogalmazott a képviselő.

A karácsony utáni időszak mindig nehezebb volt, ilyenkor mindenki reménykedve várta már, hogy jöjjön a húsvét, a kikelet, a megtisztulás időszaka. De ebben a búskomor időszakban mindig ott van a farsang, a báli szezon. Magyarországon nagyon komoly hagyománya volt a báli kultúrának – emelte ki köszöntőjében Íjgyártó István, kijevi magyar nagykövet. „A XVIII–XIX. században mindenki tartott bált, és ezeken az eseményeken a báli bevételeket jótékony célra használták fel. Ennek a mai bálnak különös jelentősége van – hogy ezt a közösséget együvé tartsa. Ez egy kiemelten jótékony cél és nemes kezdeményezés” – fogalmazott a nagykövet. 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője ünnepi beszédében a bizonytalan ukrán helyzetre kitérve elmondta, hogy a héten kezdte meg az ukrán parlament a nyelvtörvény második olvasatban való tárgyalását, amely arra irányul, hogy betiltsa Ukrajnában az összes más nyelvet az ukránon kívül. Ennek egyik következménye lehet többek között, hogy meg kell bírságolni azokat, akik a rendezvényeken nem ukránul beszélnek. Brenzovics László szerint azonban nem szabad elcsüggedni, hiszen a magyar nyelvet és kultúrát az elmúlt évszázadokban is megpróbálták eltiporni. „A mai este is arról bizonyosított meg bennünket, hogy a magyar nyelv és a magyar kultúra elpusztíthatatlan” – fogalmazott az elnök. Majd minden megjelent vendégnek kellemes bálozást kívánva megnyitotta a báli mulatságot.

Az est kezdetén a Beregszász Dixieland Band jóízű muzsikával fogadta a bálra érkezőket, majd a főiskola diákjai és tanárai nyitó táncként a magyar urak táncát, a palotást adták elő. Ezt követően a világot meghódító tehetséges kárpátaljaiak vették birtokukba a színpadot: többek között Csuprik Etelka, Ukrajna Érdemes Művésze, Csobolya József, a Magyar Állami Operaház tenorja. A koncert során a Kárpátaljáról elszármazott tehetséges fiatalok is felléptek: Antoni Norbert operaénekes, Baksa András színész, énekes, Bacsi János zongoraművész. A Kárpátaljai Filharmónia Con-Temp Triója és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata, a Harmónia Táncegyüttes, Sztojka Vanessza és a Kokas Banda is fokozta műsorával a bál hangulatát. Az éjszakába nyúló mulatság zenéjét az Integrál Zenekar biztosította. Az est ceremóniamestere Ferenczi Attila színművész volt, aki tréfás poénbonbonjaival néha meg is nevettette a bálozókat.

A Révész Imre Társaság tagjai egy-egy művükkel támogatták a nemes kezdeményezést, amely műveket a bálon egy árverésre bocsátották, mely egy hétig tart, és amelyet a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet Facebook-oldalán lehet nyomon követni, és ugyanott lehet licitálni is a műalkotásokra.

A bál ideje alatt értékes ajándékokkal gazdagodhattak a tombolán részt vevők, emellett a fotózkodni vágyókat kialakított báli fotósarok is várta.

Váradi Enikő