Kárpátaljai Magyar Fiatalok Gazdaságismereti Konferenciája

2019. március 12., 16:28 , 946. szám

2019. március 9-én első alkalommal került megrendezésre a kárpátaljai fiatalokat megcélzó és gazdasági ismereteket ellátó konferencia a Jánosiban található Helikon Hotelben.

Fazekas Andrea, a rendezvény egyik főszervezője lapunknak elmondta, hogy a eseményt a Pallas Athéne Alapítványok támogatásával és a Momentum Doctorandus tehetséggondozó programjának keretében és szervezésében sikerült megvalósítani. A konferencia célja, hogy pótolja azt a pénzügyi és gazdasági tudást, melyet az iskolarendszer nem tud megfelelően biztosítani. Majd hozzátette, hogy a program a 14–20 év közötti korosztályokat szeretné megcélozni, akik erre nagyon fogékonyak, és szükségük van erre a tudásra: pl. hogyan kell bankszámlát nyitni, mi a hitel, hogyan kell egy vállalkozást elindítani. „Ezért arra gondoltunk, hogy ezáltal a fiatalokat megfognánk, és erre az útra tudnánk irányítani őket, hogy tudatosan álljanak hozzá a pénzügyekhez és a gazdasághoz” – fogalmazott a főszervező. Azt is elárulta, hogy a jövőben szeretnék ezt folytatni, és nagy örömükre szolgálna, ha lenne rá igény.

Igazán minőségi, hasznos és érdekes előadásokkal várták az előadók a konferencia résztvevőit.

Pataki Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetségének alelnöke  pénzügyi és gazdasági alapismeretekről tartott előadást.

Pólin Lénárd egyéni kutató, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, a Momentum Doctorandus alelnöke Területi kutatások az ukrán–magyar határvidéken. Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program az adatok és a tapasztalatok tükrében címmel tartotta meg előadását.

Kerekasztal-beszélgetésre is sor került a sikeres fiatal helyi vállalkozókkal, a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetségének képviselőivel, fiatal kutatókkal.

Ezt követően Dancs Krisztina, a Momentum Doctorandus elnökségi tagjának moderálásában egy interaktív játékot szerveztek Gazdálkodj okosan! címmel.

A nap zárásaként a résztvevők megismerkedhettek az online tudáspróbára és a pénzügyi-gazdasági kisokos online felületére történő jelentkezéssel.

Dankai Péter