A birsalma termesztése III.

2019. március 13., 08:57 , 946. szám

A gyümölcstermesztés sikerességét elsősorban a jó fajtaválasztás alapozza meg. A birs esetében sincs ez másként, a fajtákat célirányosan kell megválasztanunk. Az egyre újabb és újabb birsfajtáknak igen változatosak a tulajdonságai, s a termelő feladata kiválasztani azokat a fajtákat, amelyek termését értékesíteni tudja valamilyen formában.

1. Cydora Robusta R. Az egyik legújabb, intenzív termesztésbe vonható fajta. Napjainkban a birstermesztés legnagyobb rizikófaktora a „tűzelhalás”. Ez a fajta lehetővé teszi, hogy csökkenthető legyen a kockázat, mivel rendkívül ellenálló ezzel a baktériumos betegséggel szemben, bár nem rezisztens. Ellenálló képessége abban nyilvánul meg, hogy ha meg is fertőződik a tűzelhalás kórokozójától, legfeljebb egy 8-10 cm-es rész hal el, majd természetes úton kialakul egy elzáró réteg, amely megakadályozza a kór továbbterjedését. E fajta további jó tulajdonsága az erőteljes fiatalkori növekedés. Érési ideje október eleje-közepe. A gyümölcs (300–350 g) nagyon tetszetős, legtöbbször körte alakú, éréskor aranysárga, az egyik legintenzívebb illatú fajta, enyhén molyhos. Gyümölcshúsa pépes, krémes. Éppen ez a tulajdonsága jelenti az egyik nagy hátrányát, mivel csak rövid ideig tárolható (1-2 hónap), legfeljebb december végéig fogyasztható. Másik hátrányos tulajdonsága, hogy moníliás gyümölcsrothadásra hajlamos, de virágzáskori növényvédelemmel megelőzhető a termésveszteség. Korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem. Nemesítője szerint öntermékenyülő. Főként pálinka- és lekváralapanyag.

2. Konstantinápolyi birs. A második legelterjedtebb régi fajta, de intenzív termesztésre nem alkalmas, mivel nagy térigényű és gyorsan nő. A kórokozókkal szemben ellenálló, de szintén nem rezisztens. A fa élete során nagyon gyorsan fejlődik, rengeteg vízhajtással. A gyümölcs érési ideje szeptember közepe, 2-3 hónapig tárolható. Gyümölcse (200–300 g) legtöbbször alma alakú, kissé bordázott, erősen molyhos, narancssárga, nem túl illatos. Előnyös tulajdonságai, hogy igénytelen, illetve korán termőre fordul, viszont közepes termőképességű. Főként lekváralapanyagnak való.

3. Leskováci birs. Szintén elterjedt fajta. Intenzív termesztésbe vonható, mivel nem túl erős növekedésű, kissé szétterülő koronával rendelkezik. A kórokozókkal szemben érzékeny. Érési ideje szeptember vége, nagyon jól, 4-5 hónapig tárolható, ez idő alatt végbemegy az utóérés. Rendkívül értékes gyümölcsű. Gyümölcse nagy (300–500 g) szinte minden esetben alma alakú, erősen molyhos, bordázott, nem jellegzetes színű. Előnyös tulajdonsága, hogy gyümölcse édes, nagyon illatos, főzés után is megtartja halványsárga színét. A fajta nagyon bőven terem. Nem öntermékenyülő, legjobb porzópárja a Vranja. Leginkább lekváralapanyag.

4. Vranja. Az európai birsfajták egyike, elterjedt. Intenzív termesztésre alkalmas feltörekvő ágrendszerének köszönhetően. Minden kórokozóra érzékeny, viszont a legtöbb fajtának nagyon jó porzópárja. A gyümölcs érési ideje szeptember vége, tárolhatósága jó, négy hónap, utóérő. Gyümölcse kicsi (200–300 g) enyhén molyhos, illatos, a legtöbb estben alma alakú. A növény szintén kiváló minőségű gyümölccsel rendelkezik, nagyon bőtermő, korán termőre fordul. A gyümölcs felhasználását tekintve pálinka-, lekvár-, aszalvány-alapanyag.

5. Rea’s Mammoth R. Az egyik legrégebbi fajta. Intenzív termesztésbe nem vonható, mivel hatalmas koronát nevel. A kórokozókkal szemben mérsékelten ellenálló, főként a moníliás gombabetegségeknek áll ellen. Érési ideje szeptember közepe-vége, jól tárolható, 3-4 hónapig, öntermékenyülő. Gyümölcse minden szezonban körte alakú, fénylő, tetszetős sárga színű, enyhén molyhos. Előnyös tulajdonsága, hogy éretten a gyümölcshús puha, így alkalmas a friss fogyasztásra is. Termőképességét tekintve jó, rendszeresen terem.

6. Angersi. Ukrajnában elterjedt fajta, intenzív termesztésre alkalmas, korán termőre fordul és rendszeresen bőven terem. A betegségekkel szemben ellenálló. Igen korai érésű, szeptember elején szedhető. Gyümölcse nagy (300–350 g), nagyon kemény húsú, de bő levű, nagy cukortartalommal rendelkezik, nagyon erős illatú. Hátrányos tulajdonsága, hogy túléretten húsa megbarnul. Gyümölcsformáját tekintve változatos, bordázott. Főként pálinka- és konzervalapanyag.

* * *

A birsfajták megválasztásánál a legfontosabb szempont a felhasználás, a feldolgozás iránya. Nem minden fajta alkalmas pálinkának, avagy lekvárnak, tehát ha pálinka-alapanyagnak szánjuk a termésünket, akkor az Angersi, Cydora Robusta, vagy a Vranja fajtában gondolkodjunk. Ha lekvárként szeretnénk értékesíteni, akkor Rea’s Mammoth, Leskováci, vagy Konstantinápolyi fajtát ültessük. Abban az esetben, ha a friss gyümölcsöt szeretnénk értékesíteni, az első szempont az intenzív termesztés és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség kell, hogy legyen. (Folytatjuk)

Molnár Ádám