Idén a Tarpa SC nyerte a kupát

II. Nemzetközi Petőfi Sándor Kupa

2019. március 20., 09:09 , 947. szám

A hétvégén bonyolították le Makkosjánosiban, a Barna György Stadion gyepén a Nemzetközi Petőfi Kupa névre keresztelt labdarúgó utánpótlástornát, melyet Magyarország Beregszászi Konzulátusa közösen szervezett meg a Beregszászi Járási Labdarúgó-szövetséggel (BRFF) a 10 éves korosztály számára, hogy ezáltal is építse a két nép közötti barátságot és együttműködést. A tavaly első ízben megrendezett tornának annyira jó híre ment Kárpátalja-szerte, hogy idén a tervezett 20 csapatnál is többen szerettek volna benevezni, de a szervezők anyagi lehetőségei és az időkorlátok sem tették ezt lehetővé. Ezúttal három magyarországi és 17 kárpátaljai utánpótláscsapat vett részt a tornán, közülük a magyarországi Tarpa SC szerezte meg a végső győzelmet, a döntőben csak 1-0 arányban maradt alul az Ungvári Sportiskola csapata, a harmadik helyen idén is a Munkács FC végzett, akik a bronzmeccsen Minaj utánpótláscsapatát győzték le.

Ezúttal az időjárás lehetővé tette, hogy Makkosjánosiban, a Barna György Stadion gyepén kijelöljenek a szervezők két 40x20-as pályát 3x2 méteres kapukkal és a FIFA szabályainak megfelelően, 4 mezőnyjátékos plusz egy kapus alkotott egy csapatot. A meccseken a Beregszászi Járási Labdarúgó-szövetség játékvezetői testületének tagjai fújták a sípot.

A verseny főszervezője, Kulcsár Ferenc beregszászi magyar konzul elmondta továbbá, hogy a selejtezőket három szakaszban rendezik. Az első szakaszban a csapatokat négy csoportba sorsolták, mindegyikben öt-öt csapat került, amelyek egymás között körmérkőzéses rendszerben mérkőznek a helyezésekért. A csoportok két-két legjobb csapata jut tovább,  így összesen nyolc csapat, amelyek tagjai a mi költségünkön itt alhatnak a Helikon Hotelben. Vasárnap a továbbjutott nyolc csapat két csoportra lesz felosztva, négy-négy csapat mindegyikben. A csoportok első és második helyezettjei játsszák majd az elődöntőket, a döntőt és a bronzmérkőzést.

A benevezett csapatok 10 főből, plusz két edzőből állhatnak, az ő étkeztetésüket és továbbjutás esetén elszállásolásukat is vállalják. „Egyfajta extra ajándékunk, hogy a továbbjutott csapatok itt alhatnak a Heliokon Hotelben, ebből nem szeretnénk engedni. Nagyon örülnek neki a gyerekek, nagyfiút játszhatnak, és ez vonzó a számukra. Tavaly is tapasztaltuk, hogy a továbbjutott munkácsi csapatot a szülők és az edzők haza akarták vinni éjszakára, de a gyerekek nem voltak hajlandóak hazamenni” – mondta el Kulcsár Ferenc konzul.

Új a tornán a székesfehérvári Videoton utánpótláscsapata, amelyet az edzők mellett 15 szülő, hozzátartozó is elkísért Jánosiba. Ugyancsak először jött a tornára a Kisvárda csapata, amely útlevelek hiányában nem jöhetett a legerősebb játékoskeretével, a Tarpa SC viszont rendszeres résztvevője a beregszászi konzulátus által szervezett kárpátaljai utánpótlástornáknak. A 17 kárpátaljai csapat közül a Nagyszőlősi Sportiskola csapata ugyancsak újoncként vállalta a megmérettetést, a többiek már mind részt vettek az első, tavalyi tornán is, igaz, akkor más játékosokkal, hisz 2018-ban a 14 évesek mérhették össze tudásukat.

A rendezvény megnyitóünnepségén köszöntötte a csapatokat és az edzőket Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, kijelentve: „A kis csillagokból lesznek a nagy csillagok! Ennek a reményében jöttünk ma itt össze, a magyar nemzeti ünnep folytatásaként. Reméljük, hogy pár év múlva igazi nagy csapatokban látunk majd játszani benneteket.” Sin József végül köszönetet mondott Magyarország Beregszászi Konzulátusának az idén is megszervezett tornáért.

Köszöntötte még a jelenlévőket Babják Zoltán Beregszász polgármestere és a házigazda Bíró Tibor, a Helikon Hotel tulajdonosa.

Végül Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul ünnepélyesen megnyitotta a rendezvényt, s elmondta: „Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma különös súlyt fektet arra, hogy támogassa a sportot, az ifjú nemzedék sportolási lehetőségét. A sportdiplomácia eszközeivel szeretnénk elősegíteni, hogy minél több lehetőség legyen igazi sporttalálkozókra a különböző nemzetek és országok között, mindez annak érdekében, hogy erősödjön az egyetértés, a megértés, összetartás, egymás ismerete, valamint népszerűsíteni szeretnénk ezáltal a sportolást és az egészséges életmódot.” A főkonzul igazi futballnemzetnek nevezte mind az ukránt, mind a magyart és elmondta, abban bízik, hogy mindkét ország futballválogatottja ott lesz a következő vb-ken és Eb-ken.

Az első elődöntőben a Tarpa SC a minaji csapatot fölényesen, 5-0-ra leiskolázta, míg a másik elődöntőben egy hétméteressel tudott továbbjutni az Ungvári Sportiskola a Munkács FC-vel szemben.

A bronzmeccsen 1-0 arányban győzött a Munkács FC korosztályos csapata Minajjal szemben. A döntő is a rendes játékidőben született egy góllal dőlt el a Tarpa SC javára, így ezúttal az Ungvári Sportiskolában focizó gyerekek nyakába került az ezüstérem.

Az első három helyezett csapat kupát, a játékosok érmet és oklevelet is kaptak, és minden játékos nyakában ott virított az ajándékba kapott narancssárga sál.

Hagyományosan három különdíjat is kiosztottak a szervezők: a legjobb kapusnak járó díjat Olekszandr Prontiker, a Munkács FC kapusa kapta, a legjobb játékos Alik Agyimov, a Tarpa SC játékosa lett, míg a leggólerősebb játékosnak járó díjat Ivan Csurej, az Ungvári Sportiskola játékosa kapta

Badó Zsolt