Óvakodunk a rendőröktől

2011. november 18., 09:00 , 566. szám

Egy frissen készített felmérés szerint a megkérdezett ukránok több mint a fele nem helyesli a rendvédelmi szervek tevékenységét.

A kijevi Razumkov Központ által végzett felmérés adatai azt mutatják, hogy a közvélemény-kutatásba bevontak 57 százaléka negatív véleménnyel van a rendőrség működéséről, hat százaléka teljes mértékben támogatja, míg 26,3 százaléka csak részben fogadja el a rendvédelmi szervek munkamódszereit. Az utóbbi egy év során a válaszadók mintegy 11 százaléka kért segítséget a rendőrségtől, ám mindössze 24 százalékuk kérését teljesítették – adta hírül a korrespondent.net hírportál.

Az orgánum szerint a rendőrségtől segítséget kérők 30,6 százaléka nem idejében vagy nem teljes mértékben kapta meg a kért támogatást, 43,4 százalék bejelentésére pedig egyáltalán nem reagáltak a rendvédelmi szervek. A megkérdezettek több mint 60 százaléka vélte úgy, hogy egy bűncselekmény vizsgálata során az illetékes rendőr a parancsnoka utasítása szerint jár el abban az esetben is, ha az törvényellenes, s mindössze 9,4 százalék nyilatkozott úgy, hogy a rendőrségi eljárás megfelel a törvényeknek.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezett ukránok 31,2 százaléka válaszolta azt, hogy az éjszakai utcán járőröző rendőrben veszélyforrást lát, s mindössze 20,7 százalék nyilatkozott úgy, hogy a rendőrt a biztonság letéteményesének tekinti, 31,8 százalék pedig nem tudott állást foglalni a kérdésben.

A Razumkov Központ szerint az ukrán társadalom véleménye a rendőrség tevékenységéről 2006 után vett kedvezőtlen fordulatot, hiszen ebben az évben még a megkérdezettek 30,5 százaléka tekintette megbízhatóknak a rend őreit, s csak 19 százalék vélte veszélyforrásnak őket.

A kutatóintézet a vizsgálatot 2011. szeptember 29. és október 4. között készítette.