Az ukrán milliomosok 40%-a nő

2019. március 26., 14:35 , 948. szám

Az egymillió hrivnyát meghaladó jövedelmet elismerő, adóbevallásukat már benyújtott személyek 40%-a 18 és 78 év közötti nő – jelentette az Ekonomicsna Pravda az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) tájékoztatása alapján.

„E pillanatig a polgárok közel 100 ezer adóbevallást nyújtottak be vagyoni helyzetükről és bevételeikről, s összességében 13,5 milliárd hrivnya jövedelmet vallottak be. Ez közel 4 milliárd hrivnyával, avagy 38%-kal több, mint az előző év azonos időszakában” – olvasható a DFSZ közleményében.

Mostanáig több mint 1,1 ezer polgár vallott be az egymillió hrivnyát meghaladó bevételt. Ami a jövedelmek struktúráját illeti, a milliomosok egyharmada, avagy 35%-a ingatlan értékesítéséből (cseréjéből) származó bevételt vallott be, 24% egyéb adóköteles jövedelemből, 20% pedig bérleti díjakból tett szert ekkora jövedelemre.

A legtöbb egymilliónál nagyobb bevételre szert tett személyt – 396-ot (35%) – hagyományosan Kijevben tartják nyilván. Harkiv és Dnyipropetrovszk megyékben találjuk a hasonló bevételre szert tett adófizetők 9%-át (101, illetve 96 főt).

A milliomosok 40%-a 18 és 78 év közötti nő, a legfiatalabbnak 82,5 ezer hrivnyát kell befizetnie a megörökölt tulajdon után.

A legfiatalabb egymilliót bevalló férfi még nem töltötte be 18. életévét, s 121,8 ezer hrivnya adót kell megfizetnie. A legidősebb 83 éves, ő ingatlaneladásból tett szert jövedelemre.

A legnagyobb összeget, több mint 500 millió hrivnyát egy dnyiprói lakos vallotta be, aki közeli hozzátartozójától tett rá szert ajándékozás útján.

A legnagyobb összegű befizetendő adót, 3,5 millió hrivnyát egy kijevi lakos tüntette fel bevallásában, amit befektetési aktívumokkal végzett műveletekért kell megfizetnie, míg egy Szumi megyei lakosnak 2,7 millió hrivnyát kell befizetnie külföldi jogdíjak után.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy az adóbevallás benyújtásának utolsó napja 2019. május 2.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)