A Révész Imre Társaság gazdagon termő kertjét mutatja be a tavaszi tárlat

2019. április 1., 11:32 , 949. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) szervezésében immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Rákóczi Napok rendezvénysorozat keretében március 27-én került sor a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága csoportos tárlatának megnyitójára a főiskola Gross Arnold kiállítótermében.

A Rákóczi Napoknak több éve részét képezi a képzőművészeti tárlat, amely ily módon vetíti a közönség elé, hogy az oktatói és tudományos munkán kívül mennyire sokszínű kulturális élet zajlik az intézmény falai között.

A Révész Imre Társaság (RIT) csoportos tavaszi tárlatának ünnepélyes megnyitóján Kulin Ágnes, a társaság elnöke köszöntötte a szép számmal megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy a RIT már visszajáró vendégnek számít a főiskolán, amely számos alkalommal biztosított helyet művészeik egyéni és csoportos kiállításainak. A legutóbbi, fél évvel ezelőtt bemutatott kiállítás óta sok pozitív változás történt a társaság életében: a RIT fennállása óta első irodahelyiségét foglalhatta el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházának épületében; a reveszimretarsasag.hu weboldalon létrehozták a társaság hivatalos honlapját; negyedik alkalommal adták át a Révész Imre-díjat Ungváron (a díjat olyan személyek kapják, akik kiemelkedő támogatói a kultúrának, valamint a társaság munkájának), amelyet 2018-ban Őri Mihály grafikus és festőművész, illetve Szalipszki Endre nyugalmazott beregszászi magyar főkonzul vehetett át – ismertette Kulin Ágnes. Szalipszki Endre a Révész Imre-díj részét képező egyszeri jelképes összeget egy kárpátaljai magyar képzőművészeti ösztöndíj­alaphoz ajánlotta fel, amelyet a társaság 2019-ben fog meghirdetni. A RIT tagságában is történtek változások, ugyanis a beregszászi származású festőművész, Gogola Zoltán 2018-ban a társaság teljes jogú tagjává vált.

„Ebben az időszakban a természet nagy változásokon megy át, és válunk annak részeseivé mi magunk is. Ekkor minden újult erőt vesz és növekedni kezd. A kert, a mező kizöldül, s beindulnak a terméshozó folyamatok. A kiállítóterem kertjét mi is a tavaszi burjánzás hangulatában töltöttük meg, ültettük tele alkotásainkkal. Mi is nyílik ebben a kertben: helyet kaptak a nemesített növények, cserjék is, de a vadhajtásokat sem gyomláltuk ki, hiszen azok is a mi flóránk részét képezik” – húzta alá a tárlatot bemutatva a RIT elnöke.

A köszöntőt követően Orosz Ildikó, a II. RF KMF rektora mondott köszönetet a RIT művészeinek az általuk felajánlott alkotásokért, amelyeket márciusban bocsátottak árverésre, s a befolyt összeg révén a kárpátaljai művészeti iskolákban tanuló tehetséges fiatalokat támogatják.

A megnyitó zárásaként Benkő György festőművész, a RIT alapító tagja és a II. RF KMF nyugalmazott tanára mondott pohárköszöntőt.

A 24 művész által megálmodott, elképzelt és megvalósított alkotásokat – amelyeket külön csoportokra, tematikus „ágyásokra” osztottak fel a tájképektől az absztrakt, nonfiguratív képvilágot bemutató műveken át a lírai és szürreális gondolatokat tükröző alkotásokig – 2019. április 29-ig tekinthetik meg a Gross Arnold kiállítóteremben előzetes egyeztetést követően, amit a főiskola és a társaság elérhetőségein keresztül telefonon és e-mailben tehetnek meg az érdeklődők.

Cs.A.