Megállapodás nélkül hagyta el Ukrajnát az IMF küldöttsége

2011. november 11., 09:00 , 565. szám

A hitelfolyósítás felújításáról szóló megállapodás nélkül távozott november 4-én Ukrajnából a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, az ukrán kormány ugyanis vonakodik megemelni a gáz jelenlegi, a piacitól jelentősen elmaradó árát, ami a hitelfeltételek egyike volt. A Reuters hírügynökség értesülései szerint Kijevben orosz árkedvezményben bíznak.

A 15 milliárd dolláros hitelprogramot azt követően fagyasztotta be az IMF idén tavasszal, hogy az ukrán kormány nem hajtotta végre azokat a reformokat, amelyeket a hitelrészletek további folyósításának feltételei voltak, köztük a nyugdíjreformot és a lakossági gázár 50 százalékos emelését. És bár a nyugdíjreformot a kormány nyáron végrehajtotta, a gázáremelés tekintetében, úgy tűnik, továbbra is hajthatatlan. Kijevben változatlanul abban bíznak, hogy kedvezményt kaphatnak a fő gázszállító Oroszországtól. Mikola Azarov kormányfő szóvivője, Vitalij Lukjanenko a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva többek között elmondta, hogy az IMF mindenképpen elvárja Ukrajnától a gázáremelést, ám Ukrajna az Oroszországgal a földgáz árának csökkentéséről folytatott tárgyalások eredményére vár és annak függvényében fogja eldönteni, mi legyen a gázár tarifájával.

Az IMF küldöttségének kijevi tárgyalásai során Ukrajna vezetése nem találkozott a küldöttség vezetőivel – közölte egy kijevi fórumon Ihor Umanszkij, aki a Timosenko-kormányban 2009. április 8. – 2010. március 11. között megbízott miniszterként vezette a pénzügyi tárcát. Szavai szerint a küldöttség tagjait sokkolta, hogy sem Viktor Janukovics államfő, sem Mikola Azarov kormányfő nem találkozott velük. Vitalij Lukjanenko szóvivő ugyanakkor cáfolni igyekszik Umanszkij állítását, s azt állítja, hogy Azarov több ízben is találkozott a küldöttséggel. Azarov egyenesen konstruktívnak nevezte a tárgyalásokat az IMF-fel, amelyek egyébként eredménytelenül zárultak.

„Néhány technikai jellegű kérdés még megválaszolásra vár, ezért döntöttünk úgy, hogy egy kis szünetet tartunk” – mondta az ukrán fővárosban Max Alier, az IMF országképviselője. „A tárgyalások a közeljövőben folytatódnak”– tette hozzá.

Az IMF szakértői hosszabb kihagyás után október végén kezdtek ismét tárgyalásokat Ukrajnában a márciusban leállított hitelfolyósítás felújításáról. Ugyanakkor lassanként egyre fontosabb lenne, hogy az ország megkapja a következő hitelrészt. Az ukrán jegybank a hrivnya árfolyamának stabilizálása érdekében gyorsan „égeti” a tartalékokat. Elemzők szerint az IMF-forrás hiányában a hrivnyára további leértékelődési nyomás nehezedik. Az IMF-források negyedévente 1,5 milliárd dollárral duzzasztották a jegybanki tartalékokat, azonban csak szep­temberben 2 milliárd dollárba került a jegybanknak a hrivnya dollárhoz képest 8-as árfolyamának megtartása.

BJ