Fizetni kell a fel nem használt gázért?

2019. április 14., 12:16 , 950. szám

„Nem elég, hogy felemelték a gáz árát, még hozzá is írnak például 10,4 m3-t az óraálláson felül, így 88,90 hrivnyával többet kell fizetni. Köteles vagyok az el nem használt gázt is kifizetni?”

– Nehéz helyzetbe hozott az olvasó egyébként jogos kérdésének megválaszolásával, mivel jogász vagyok, s nem műszaki szakember. Természetesen amennyiben a fogyasztó nem fogadja el a számla tartalmát, jogában áll a szolgáltatóhoz fordulni, s csak abban az esetben befizetni a követelt összeget, ha kielégítő magyarázatot kapott az eljárásra, vagy a cég korrigálta a számlát.

Sajnos a levél alapján nem lehet egyértelműen megállapítani a túlszámlázás okát, legfeljebb gyaníthatjuk, hogy talán egy olyan ügyről lehet szó, amely az utóbbi időben sok ezer fogyasztót érintett országszerte. A lényeg: egy több évvel ezelőtt született kormányhatározat felhatalmazta a megyei gázszolgáltató vállalatokat, hogy a szolgáltatás technikai sajátosságaiból adódó veszteségeiket egy speciális szorzó segítségével ellensúlyozzák az elfogyasztott gáz mennyiségének meghatározásán keresztül. Különböző okokból a gázművek mostanáig nem éltek a lehetőséggel, nemrég azonban jó néhány az érintett cégek közül indokoltnak érezte a szorzó alkalmazását.

Az energiaszektort és a közüzemi díjakat szabályozó nemzeti bizottság (NKRE) április elején megbírságolta az érintett vállalatokat ezért a szerintük önkényes lépésért, egyben kötelezte őket, hogy 2018 októberéig visszamenőleg számolják újra a fogyasztók gázszámláit. A szolgáltatók azonban nem értettek egyet a bizottság intézkedésével, s közölték, hogy a bírósághoz fordulnak az ügyben.

Ami azt illeti, hogy mit tehet ilyenkor a fogyasztó, annyit tanácsolhatok, hogy mindenképpen érdemes érdeklődni a szolgáltatónál a túlszámlázás konkrét okáról. Ha bebizonyosodik, hogy a fentebb leírt ügy áll a háttérben, célszerű megvárni a per kimenetelét, s addig is fizetni a gázért a számla szerint. Amennyiben a bíróság a szolgáltatóknak ad igazat, úgy a követelésük jogos és a számlán szereplő összeg megalapozott. Ha viszont az NKRE nyeri a pert, a túlszámlázás megszűnik, s a szolgáltatók előbb-utóbb visszafizetik a jogtalanul beszedett összegeket.

hk