Görögkatolikus szavalóverseny Nevetlenfaluban

2019. április 10., 11:01 , 950. szám

Tizenhatodik alkalommal került sor április 6-án a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének szavalóversenyére, melyre a szervezők minden évben az esperesi kerülethez tartozó egyházközségek gyermekeit hívják.

Az idei szavalóversenynek a Nevetlenfalui Középiskola adott otthont. A helyszínen Petrás László nevetlenfalui görögkatolikus áldozópap köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva: az olvasásnak és a verseknek fontos szerepük van az ember életében, mi, magyarok pedig büszkék lehetünk költészetünkre. Az esperesi kerület és a szervezők nevében Demkó Anikó emlékeztetett a magyar költészet és a magyar szó őrzésének fontosságára. Mint mondta, a most versenyzőként jelen lévők többsége még nem is élt akkor, amikor a verseny a 2000-es évek elején elindult, az akkor versenyzőként szerepelők közül pedig többen most a zsűriben foglalnak helyet.

A verseny közös imádsággal vette kezdetét, majd mindegyik korosztály versenyzője elsőként egy szabadon választott verset szavalt el. A következő fordulóban következtek a kötelező versek. Minden évben egyazon téma alapján kerülnek kiválasztásra a kötelező versek, mely ebben az évben: Imádság a versben, vers az imádságban. Az alsó korosztályban Pósa Lajos Imádság, a középsőben Ady Endre Az Úr érkezése, a nagy korcsoportban pedig Reményik Sándor Vízválasztó c. versét szavalták. A kicsiknél Balog-Zeke Zsuzsanna, a Péterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola tanára, Biszku Éva, a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola alsós tanítója és Espán Margaréta, az Irka főszerkesztője értékelte a versenyzőket. A középső és nagy korosztály versenyzőit Kovácsné Marton Erzsébet, a Kárpátinfo hetilap újságírója, Molnár Szabina, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum nevelőtanára és Szekunda László, a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola magyartanára értékelték.

A következő eredmények születtek: 1. korosztály: 1. Marosi Liliána, Jánosi, 2. Tóth Barbara, Tiszacsoma, 3. Szenek Bianka, Tiszaújhely. Különdíjas lett a balazséri Nagy Karina. 2. korosztály: 1. Gajdos Rebeka, Tiszabökény, 2. Pap Dorina, Batár, 3. Balega Dávid, Tiszacsoma. Különdíjban részesült a tiszaújlaki Szenes Dávid. 3. korosztály: 1. Sulginov Dianna, Batár, 2. Panyuscsik Tiffany, Tiszaújlak.

A versenyről senki sem tért haza üres kézzel. A szervezők – Demkó Anikó, Petrás Zsanett és Espán Margaréta – minden résztvevőnek emléklapot és egy tollat ajándékoztak, míg a dobogós helyezést elérők és a különdíjasok az oklevélen és tollon kívül egy-egy értékes könyvnek és magyar népmeséket tartalmazó DVD-lemeznek örülhettek.

A versenyt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség támogatta.

BerEspKer