Közel 400 fellépő az V. Szól a fülemüle tehetségkutató elődöntőjében

2019. április 17., 10:16 , 951. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány immáron ötödik alkalommal szervezte meg a Szól a fülemüle – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatót Beregszászban. A program elődöntőjén 42 produkcióval közel 400 fellépő mérettetett meg.

Az általános és középiskolás korosztályú népzenész és néptáncos palánták versenyére Kárpátalja minden szegletéből érkeztek fiatalok. Az idei éven rekordot jelentő 42 produkció mérkőzött meg egymással négy kategóriában (táncos szólista, néptáncegyüttes, hangszeres szólista és hangszeres együttes).

A szervezők célja, hogy egy olyan platformot biztosítsanak a kárpátaljai gyermek népzene- és néptáncmozgalom számára, melyen bemutathatják eddig megszerzett tudásukat. Az összkárpátaljaivá nőtt seregszemlén idén is nívós zsűri bírálta a produkciókat. A zsűri tagjai: Berta Alexandra, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanára; Blaskó Csaba, a Váci Zeneművészeti Szakgimnázium népzene tanszakának vezetője; Bistey Attila, a Nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes hajdani táncosa, Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere; Papp Judit néptáncoktató a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tánctagozatáról, Örökös Aranygyöngyös Táncos; Sikentáncz Szilveszter, koreográfus, néptáncpedagógus, Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, a Kárpátalja Néptáncegyüttes vezetője.

A megnyitó alkalmával Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója kiemelte: „A népzene és a néptánc által be tudjuk határolni, hogy melyik nép zenéjét vagy táncát látjuk. Felemel minden szívet a népdal madara, amely örökre énekel, és nem hal meg soha” – fogalmazott az igazgató.

Fülöp Andrea ungvári magyar konzul köszöntőjében arról beszélt, hogy a kultúra nem más, mint hagyomány, egy közösség szellemi, társadalmi és anyagi igényeinek összességét jelenti. A konzul asszony köszönetet mondott a felkészítő tanároknak és a szervezőknek.

Orosz Ildikó, a verseny ötletgazdája, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke beszédében kiemelte: „Több mint harminc évvel ezelőtt két lelkes zenetanár Péterfalváról kezdeményezte a néptánc-népzene tábort, amelyet a KMPSZ felkarolt. Mára felnőtt egy olyan generáció, amelynek tagjai már nemcsak eljárnak ezekre a programokra, hanem tanítókká, közösségépítőkké váltak, és elindult egy mozgalom Kárpátalján is” – fogalmazott az elnök, aki szerint azonban még messze vagyunk attól, hogy a népzene és néptánc intézményesüljön. „Akkor lesz nagy dolog mindebből, ha sikerül betörni a művészeti iskolák ajtaján, és intézményesített szinten is oktatni fogják Kárpátalján a népzenét és néptáncot. A tánc az egy egyetemes nyelv, egy népi nyelv, ezen a nyelven mindent el lehet mondani: bánatot, örömöt. Ezt kell megtanulni a mai generációnak is, hogy majd tovább tudják adni a jövő generációnak is ezt a nyelvet” – hangsúlyozta Orosz Ildikó.

Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára köszöntőjében kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradásának a záloga, hogyha őrzi kultúráját, hagyományait. A program szervezői mindezt felismerték, és ennek kapcsán megszervezték ezt a versenyt.

Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének vezetője köszönetet mondott Orosz Ildikónak, hogy a kárpátaljai magyarságért küzd és harcol. Elmondta, hogy akik eljöttek a versenyre, azok már mindannyian győztesek, megköszönte a tanárok és a szervezők áldozatos munkáját.

Sikentáncz Szilveszter, a verseny zsűrijének elnöke elmondta: „A mai napon a táncos gyermekeket, a pedagógusokat és a szülők együttes munkáját látjuk. A táncpedagógusok nagyon fontos szerepet töltenek be, hiszen ők azok, akik e közösségeket összefogják” –emelte ki a zsűri elnöke.

A program a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének szakmai koordinációjával, a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg idén is.

Az V. Szól a fülemüle tehetségkutató elődöntőjéből 15 sikeres produkció jutott tovább. A döntőt május 12-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán szervezik meg ismét, azt megelőzően május 10–11. között kétnapos edzőtáborban vesznek részt a versenyzők.

V. E.