Még egyszer a nyugdíj kiszámításáról

2011. november 11., 09:00 , 565. szám

„Ötvennégy éves vagyok, jövőre elérem az öregségi nyugdíjkorhatárt. Onkológiai megbetegedésem miatt 2006 óta 3. csoportos rokkantként kapom a nyugdíjat, ám a munkaviszonyomat emiatt egyetlen pillanatra sem szakítottam meg. Kérdésem az volna, hogy jövőre az öregségi nyugdíjam összegének kiszámításánál a 2012-es év koefficiensét veszik-e majd figyelembe, vagy a 2006-os évét, amikor megállapították számomra a rokkantnyugdíjat?”

– Amennyiben az öregségi nyugdíj megállapításának pillanatára legalább 24 hónapi biztosítási idővel fog rendelkezni a nyugdíj megállapításának vagy legutóbbi újraszámolásának pillanatától számítva, úgy az ön keresetét az öregségi nyugdíj összegének kiszámításához az öregségi nyugdíj megállapítására vonatkozó kérelmének benyújtását megelőző három naptári év ukrajnai átlagbéréből kiindulva fogják figyelembe venni.

Ha viszont a biztosítási ideje nem éri el a 24 hónapot a nyugdíj megállapításának vagy legutóbbi újraszámolásának pillanatától számítva, úgy az öregségi nyugdíj megállapításának képletében az előző nyugdíj megállapításakor (újraszámításakor) alkalmazott átlagbérmutatót veszik figyelembe.

hk