Májustól emelkedhet a gáz ára?

2019. április 18., 11:01 , 952. szám

A Naftohaz Ukrajini Nemzeti Részvénytársaság kérte a kormányt, törölje el a rájuk rendkívüli kötelezettségeket rovó rendelkezését, ellenkező esetben a cég kénytelen lesz május 1-jétől ezer köbméterenként 7184,8 hrivnyára (áfa, valamint szállítási és elosztási költségek nélkül) emelni a lakossági gázárat – jelentette az Ukrinform a Naftohaz sajtószolgálata nyomán.

Ez 15%-os áremelkedést jelentene, miközben az Ukrán Energetikai Tőzsde által április 16-án kihirdetett májusi gázár ezer köbméterenként 6800 hrivnya áfával együtt, ami 27%-kal alacsonyabb a miniszteri kabinet érvényes követelményei alapján kiszámított gázárnál – mutat rá a Naftohaz. Hozzáteszik, a Rendelet a rendkívüli kötelezettségek kirovásáról című 867. számú, még 2018 októberében elfogadott kormánydokumentum visszavonása nélkül a vállalatnak nincs joga olcsóbban értékesíteni az energiahordozót a lakosságnak és a rendelet hatálya alá eső egyéb fogyasztói kategóriák számára, márpedig 2019. május 1-jétől a lakossági árnak 15%-kal kellene emelkednie. 

A Naftohaznál közölték, felhívták a kormány figyelmét, hogy az idén áprilisban elfogadott újabb, 293. számú kormányrendelet, amely utasítja a nemzeti energetikai vállalatot, hogy értékesítse a földgázt a lakosság számára az ipari fogyasztóknak megállapított áron, hacsak az nem magasabb a kormány által megállapított maximális lakossági fogyasztói árnál, nem írja felül a 867. számú rendelkezés által rájuk rótt árképzési kötelezettségeket.

Ugyanakkor az Ekonomicsna Pravda szerint Volodimir Hrojszman miniszterelnök a kormány április 17-i ülésén közölte, kezdeményezni fogja Andrij Kobolevnek, a Naftohaz elnökének menesztését, ha a cég április 24-ig nem jelenti be a lakosság számára értékesített gáz árának csökkentését (a jelenlegi, köbméterenkénti 8,55 hrivnyához képest) május 1-jétől.

(ukrinform.ua/epravda.com.ua/Kárpátalja)