Idén újraindul a Kárpátaljai Nyári Egyetem

2019. április 18., 18:59 , 952. szám

Az erről szóló együttműködési megállapodást szerdán, április 17-én Ungváron írták alá. Az okmányt dr. Bajkai István, a Magyar Ország­gyűlés képviselője, Nedeczky Lilla, a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület elnöke és Bence Norbert, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók (KMDFKSZ) elnöke látta el kézjegyével.

A diákszervezet szűkös irodájában, amely az Ungvári Nemzeti Egyetem 4. Számú Diákszállójával szembeni épületben található, és ahol heti rendszerességgel összegyűlnek és megbeszélik az aktuális teendőket, még soha nem járt ilyen magas rangú anyaországi vendég. Ezt Bence Norbert is megjegyezte köszöntőjében, majd ismertette a nyári egyetem megszervezésének előtörténetét. Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Kárpátaljai Nyári Egyetem. Korábban 2003-ban és 2007-ben szervezték meg.

– A KMDFKSZ a Momentum Doctorandus, a Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok Szervezetével (MD KMDSZ) közösen 12 év kihagyás után ismét megrendezi a nyári egyetemet az ungvári egyetemi hallgatók és a beregszászi főiskolások részére. Fazekas Andreával, az MD KMDSZ alelnökével utaztunk a vonatban, amikor felmerült az ötlet. Később Kosztur Andrással, a MD KMDSZ elnökével a Viharoson megtartott vezetőképzőn egyeztetve dőlt el véglegesen, hogy közösen újjá­élesztjük a nyári egyetemet – mesélte Bence Norbert, és beismerte, akkor még nem sejtették, mennyi munkával jár.

– Szervezetünk 2011-ben alakult, így az első két nyári egyetem alkalmával még nem létezett, viszont jelenlegi tagjaink részt vettek a nyári egyetem szervezésében – jegyezte meg Kosztur András. – Például Andrea a diákszervezet alelnökeként aktív szerepet vállalt a nyári egyetem megszervezésében. Innen jött az ötlet, hogy ha újjáélesztenénk a rendezvényt, akkor ezt a két szervezet közösen tenné. Így könnyebb megbirkózni egy ilyen volumenű projekttel, vannak tapasztalataink, és együtt a megfelelő kapacitással is rendelkezünk.

A részletek kidolgozását követően támogatási kérelemmel fordultak a magyar kormányhoz, és örömmel értesültek, hogy pályázatukat pozitívan bírálták el, és Bajkai István képviselő úr is teljes mértékben támogatja a rendezvényt.

Bajkai István képviselő kifejtette, nehéz különbséget tenni a külhonban élő magyarok között, de Kárpátalja áll a legközelebb a szívéhez, mert a kárpátaljai magyarok vannak a legnehezebb helyzetben, hisz finoman fogalmazva sem baráti közegben élnek.

– Azért is jöttünk, mert itt van a legnagyobb szükség a segítségre. A magyar kormány sokoldalúan támogatja a külhoni magyarságot. De az anyagi juttatáson kívül néha a jó szó, egy üzenet is jólesik azoknak, akik heroikus harcot vívnak a megmaradásukért, a magyarságukért. Személyes jelenlétünkkel is szeretnénk ezt kifejezni, hogy érezzék, van egy anyaország, amely mindenben mögöttük áll – mondta, és kiemelte, tisztában vannak azzal, hogy milyen nehézségekkel küszködnek az itt élők – és nem csak most.

– Bízunk abban, hogy ezzel az eseménnyel is, amelyet támogatni tudunk, történelmet írunk. Hiszen ez egy olyan fontos rendezvény, amelynek során a fiatalokat és a gyerekeket össze tudjuk hozni. Számunkra is nagyon fontos, hogy ilyen eseményeken jelen legyünk, és egy ilyen jó ügyet támogassunk – hangsúlyozta Nedeczky Lilla.

A beszélgetés során elhangzott, hogy jelenleg KMDFKSZ az egyetlen olyan diákszervezet Ungváron, amely felkarolja a magyar fiatalokat, lehetőséget teremt arra, hogy anyanyelvű – kulturális, tudományos, sport- és egyéb – programokon vehessenek részt. Ezt Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja is megerősítette, aki figyelemmel kíséri az egyetemisták tevékenységét.

– Egyébként a nyári egyetem újjáélesztésével is azt a célt tartanánk szem előtt, hogy megerősítsük a helyi magyar fiatalokat abban a hitükben, hogy Kárpátalján jó magyarnak lenni – emelte ki Bence Norbert, és felkérte Bajkai Istvánt, legyen rendezvény a fővédnöke.

– Isten segedelmével jelen leszek – ígérte a képviselő, és a további folytatásban bízva hasznos tanácsokkal látta el a szervezőket. A Régi idők focija című film főszereplőjének egyik mondatával folytatta: – „Ahhoz, hogy a nyári egyetem kinője magát, kell egy csapat! Ha nem lesz közösség, nehéz végigvinni. Kell egy mag, amely átgondolja, hol legyen, hogyan lesz népszerűsítve, hogyan lehet minél több embert megszólítani. Professzionálisan kell gondolkodni! Egy csapat mindig erősebb, mint 11 ember!” Majd felidézte a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor indulását, amikor sáros helyszínen, kevesen, szerény körülmények között, sátrakban kezdték. Akkor senki sem gondolta, hogy ez egy fantasztikus közép-európai méretű magyar rendezvénnyé növi ki magát.

– Ti sem tudhatjátok, de bízzatok benne, hogy ez a nyári egyetem is nagy lesz. Drukkolok, hogy ez is egy olyan pontja legyen a Kárpát-medencei magyarságnak, ahol jó találkozni. Ha jó együtt lenni, mindig többen leszünk! Nagy célokat kell kitűzni, hogy erős szövetségben az anyaországgal a magyarság megmaradjon Kárpátalján!

Idén augusztus 28–31. között Tiszapéterfalván a református líceum ad otthont a több mint egy évtized után újjáélesztett III. Kárpátaljai Nyári Egyetemnek, ahová a helyi diákokon kívül anyaországi vendégeket és a határon túli diákszervezetek képviselőit, hallgatói önkormányzatok tagjait is szeretettel várják.

R. V.