Hóvári János helyettes államtitkár Kárpátalján

2011. november 11., 09:00 , 565. szám

A héten Kárpátaljára látogatott dr. Hóvári János, a Magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A magyar külügy képviselője látogatásának első napján, hétfőn találkozott Olekszandr Ledidával, a megye kormányzójával. Magyarország szeretne szorosabban együttműködni Kárpátalja megyével a klímaváltozással, a környezetvédelemmel, az oktatás korszerűsítésével összefüggő projektekben, hangzott el a találkozón egyebek mellett. A kormányzó üdvözölte a magyar szándékokat, s jelezte, hogy a kárpátaljai vezetés partner kíván ebben lenni – tájékoztatta lapunkat a helyettes államtitkár.

Hóvári János a nap további részében ungvári és munkácsi műemlékeket tekintett meg. Munkácson rövid megbeszélést folytatott Lengyel Zoltán polgármesterrel.

Este a magyar diplomatát Ungváron fogadta Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Brenzovics László alelnök, akikkel megvitatták a kárpátaljai magyarságot érintő legfontosabb problémákat. A kárpátaljai és az ukrajnai helyzet áttekintése után a helyi magyarság képviselői jelezték, hogy mely területeken tartanák fontosnak az anyaország segítségét régiónkban.

Másnap Hóvári János Bacskai József ungvári magyar főkonzul társaságában megtekintette a Beregszászi Járási Kórház tbc-rendelőjét, Zápszonyban az általános iskolát és Beregszászban a Beregvidéki Múzeumot, amelyeknek a felújításához a Külügyminisztérium támogatást nyújtott. Beregszászban felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ahol fogadta őket dr. Orosz Ildikó elnök. A beregszászi főiskola magyar önkormányzati, civil és állami támogatással felújított épületének megtekintése után az államtitkár-helyettes rövid megbeszélést folytatott az intézmény vezetőivel, majd felkereste a szomszédos Kárpátaljai Megyei Állami Levéltárat, melynek korszerűsítéséhez Magyarország is hozzá kíván járulni.

hk