A kétezret is meghaladta a turisztika és vállalkozásfejlesztés területén benyújtott pályázatok száma

2019. május 10., 18:50 , 955. szám

Május 8-án délután lezárult az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány („Egán Ede” KGK” JA) turisztika és vállalkozásfejlesztés területén kiírt pályázatainak elektronikus úton történő beadása. A határidő lejártáig összesen 2001 pályázatot nyújtottak be elektronikus úton, ezt követően nyílik lehetőség papíralapon is benyújtani a pályázati dokumentációkat az Alapítvány illetékes regionális irodáiba nem később, mint május 17-e – mondta Berki Marianna, az „Egán Ede” KGK” JA irodaigazgatója.

„Nagyon sikeresnek tartom ezt a pályázati kört. A turisztikai kategóriában a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácsnak 300 vendégházat sikerült minősíteni, ezenkívül maximum 100 olyan pályázatról is beszélhetünk, amelyekben a vendégházak országos szintű minősítéssel is rendelkeznek, a fennmaradt 1600 pályázatot pedig vállalkozásfejlesztési kategóriában nyújtották be eddig. Ilyen mértékű pályázási aktivitást az említett kategóriában még nem tapasztaltunk, tehát azt mondhatom, hogy az aktivitás nagyon nagy” – húzta alá Berki Marianna.

A pályázatok leadását követő lépéseket kiemelve az „Egán Ede” KGK” JA irodaigazgatója elmondta, hogy a formai ellen­őrzést követően történik meg a helyszínellenőrzés és a pontozás két – egy magyarországi és egy ukrajnai – pontozóval, amely után összehívják a kuratóriumot, javaslataikat előterjesztik a döntéshozó irányító szervnek Magyarországra, ahol megszületik a végleges döntés. Mindezek után kerül sor a szerződések aláírására, amelyre előreláthatólag ősszel már lehetőség nyílik, illetve ezt követően még ebben az évben folyósításra kerülnek a támogatási összegek – szögezte le Berki Marianna.

A közel egy éve tartó, az alapítvány tevékenységét analizáló hatósági vizsgálat az irodaigazgató asszony elmondása szerint nem nehezíti meg a munkát, ugyanazokat a feladatokat végzik jelenleg, amelyeket eddig is, ugyanis azok teljes mértékben megfelelnek az ukrán törvényekben foglaltaknak. „A következő pályázatok kidolgozása még folyamatban van, s biztosra tudom mondani, hogy idén még lesznek pályázati kiírások, amelyeket minden bizonnyal már a közeljövőben meghirdetünk” – tette hozzá.

IA/CsA