Újabb bűnügyek vádlottjaként hallgatták ki Timosenkót

2011. október 28., 10:00 , 563. szám

Újabb bűnügyek kapcsán hallgatták ki vádlottként Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt, akit október 11-én már hétévi szabadságvesztésre ítéltek első fokon hatalommal való visszaélés címén.

Viktor Psonka főügyész múlt szerdán újságírókkal közölte, hogy Timosenkót – ügyvédje jelenlétében – egyrészt azzal a váddal kapcsolatban hallgatták ki, hogy kormányfőként utasítást adott a kiotói szén-dioxid-kibocsátási kvóták eladásából származó összeg egy részének nem rendeltetésszerű felhasználására. Kérdéseket tettek fel neki egy mentőautó-vásárlási ügylet kapcsán is. Psonka bejelentette, hogy a bizonyítási eljárás mindkét ügyben lezárult.

A múlt héten Timosenko ellen újabb, immár a negyedik bűnvádi eljárás indult közpénz elsikkasztásának kísérlete címén. A vád szerint a 90-es években az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (EESZU) elnökeként – Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel összejátszva – az ukrán költségvetésre terhelte az EESZU-nak az orosz védelmi minisztériummal szemben fennálló 405 millió dolláros fizetési kötelezettségét.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) részéről korábban közölték, hogy az új ügy alapját az orosz védelmi minisztériumnak az ukrán kormányhoz írt levele képezi, amelyben szóba kerül az EESZU 405 milliós tartozásának törlesztése. Ugyanakkor Olekszandr Lavrinovics igazságügyi miniszter júniusban még azt mondta, hogy a pénzügyminisztériumban nincs semmiféle olyan információ, ami alátámasztaná, hogy az EESZU állami garanciát kapott volna a kötelezettségeire.

(Kárpátalja/MTI/hirado.hu/segodnya.ua)